Veliki izazov: Počinje oslikavanje murala na silosima visokim 34 metra

Silosi - Artwork

U četvrtak, 1. juna, počeće oslikavanje murala na nekadašnjim “Žitoprometovim“ silosima u širem centru Čačka. Tri gigantske cevi visoke 34 metra do 20. juna trebalo bi da zablistaju u novom sjaju.

Prokekat “Silosi“ realizuje udruženje Dani urbane kulture i DUK festival u saradnji sa Nacionalnom prestonicom kulture “Čačanskom rodnom“.

Udruženje je do sada oslikalo preko 100 murala u Čačku, čime smo došli do prepoznatljivosti i do prilike da oslikamo jedan tako veliki format kao što su silosi bivšeg “Žitoprometa“. Sa izgradnjom novog bulevara silosi postaju integralni deo centra grada, a cela ta gradska zona je sa izgradnjom nove saobraćajnice tražila revitalizaciju. Otuda i prepoznavanje potrebe da taj integralni deo grada dobije novi identitet i da postane deo urbanog jezgra Čačka – izjavio je predsednik udruženja DUK Strahinja Babić.

Programski rukovodilac projekta Čačak – Prestonica kulture Srbije Branko Ćalović ocenio je da je DUK festival je verovatno najaktivniji art festival u Srbiji. On je najavio da će silosi nakon što na njima budu solikani murali biti osvetljeni.

Nadam se da će murali na silosima, kao i ostali murali u našem gradu, postati značajna tačka u kulturno-turističkoj ponudi naše zemlje. Moram da kažem da ovi kreativni, posvećeni i energični mladi ljudi su doprineli da nemamo dilemu kada smo ih prepoznali i kada smo donosili odluku da ovaj festival značajno podržimo kroz projekat Prestonice kulture Srbije – rekao je on.

Muralisti

Strit art umetnik Vuk Đurić – Endo naglasio je da je oslikavanje murala na silosima izuzetno kompleksan poduhvat.

Dobio sam potpunu slobodu da obavim selekciju umetnika, a ideja je da silose oslikavaju jedan lokalni umetnik, jedan iz Srbije i jedan internacionalni. Odabir je pao na braću blizance iz Beograda koji rade pod pseudonimom Sobetkis. Završili su univerzitet u Beču i jedno su od najeminentniji imena srpskih strit arta. Oni će oslikati desnu cev silosa. U sredini je Kartelović, umetnik iz Nemačke, čija je odlika rad sa jakim bojama i slobodan crtež. Kroz sva ti motiva preovladava ljubičasta boja, koja karakteriše “Čačansku rodnu“ – naveo je Đurić, koji će i sam oslikati jednu od tri cevi silosa.

Oslikavanje počinje 1. juna, pošto postoji samo jedna dizalica u Srbiji koja ide na visinu od 34 metra. Radiće se parcijalno, a prvi počinje Čačanin Vuk Đurić – Endo. Umetnici iz Beograda počeće da rade 12. juna, odmah potom i umetnik iz Nemačke. Ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući, sve će biti gotovo 20. juna.

Ovo je veoma zahtevan posao, praktično fizički rad. Pre svega, treba da okrečimo silos čija je visina 34, a prečnik sedam metara. Potom se nanosi podloga, a jedan dan je potreban samo za nanošenje skice. Bićemo izloženi suncu tokom čitavog dana, nalazimo se u korpi na velikoj visinu, podložni vetru. Nije baš prijatna radna atmosfera, ali smo navikli. Veliki je izazov pred nama – kaže Đurić.

Do ove godine su u oslikavanju preko 100 murala u Čačku učestvovala 82 umetnika, od kojih 29 iz inostranstva, a nakon ovogodišnjeg DUK festivala biće ih preko stotinu.

U subotu, 10. juna, u okviru ovogodišnjeg DUK festivala, biće organizovana proslava povodom oslikavanja silosa u Čačku. U okviru programa biće postavljen arts & crafts market domaćih brendova, a održaće se i koncerti bendova “Reflection“ i “Larska“, kao i nastupi DJ-eva. U 18 časova otvara se market, a od 20 časova počinje muzički program.