О Пројекту

Уводна Реч Министарке Културе Маје Гојковић

Чачак је прва престоница културе Србије и зато овај град има посебну част и одговорност да ентузијазмом, посвећеним радом и улагањима представи богатство традиције и стваралаштва Моравичког округа, као и да омогући дугорочни развој читавог краја у култури и уметности. Посебно је значајна чињеница што ће кроз овај пројекат Чачак добити прву Стратегију развоја културе, која ће омогућити да град настави са културним развојем и након 2023. године, током које ће бити у центру културних збивања у Србији.

ПОРУКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА МИЛУНА ТОДОРОВИЋА

Искрено се надамо да ће Чачак, који је град у самом срцу Србије, након овог пројекта постати боље повезан, највише захваљујући побољшању путне инфраструктуре и аутопуту „Милош Велики“, постати и ближи главним центрима културе, као што су Београд и Нови Сад.

Прес материјал

Предавања, мултимедијалне изложбе, представе о људима који су обележили историју овог дела Србије и за слободу жртвовали много тога, па чак и свој живот, окосница су овог програма Народног музеја Чачка Шта је човек без слободе? Заправо – ништа. Велики француски филозоф, Жан Пол Сартр у својим делима и наступима често је истицао да се „човекова суштина састоји у његовој слободи. Човек не може да не буде слободан.“Због тога се слободи посвећује значајан део програма којим се Чачак представља као национална престоница културе. Слобода је управо игра, имагинација која покреће унутрашњу страну човека и оно најбоље у њему – креативност.