Престоница културе Србије

Престоница културе Србије је развојни стратешки пројекат Министарства културе, усмерен ка децентрализацији културног живота, равномерном културном развоју и једнакој доступности културних садржаја у целој земљи. Кроз овај пројекат локалне самоуправе добијају могућност да изграде и обнове инфраструктуру у области културе, развију иновативне и квалитетне уметничке садржаје и спроведу нове праксе културних политика. Током вишегодишњег процеса припреме и спровођења пројекта, изабрана престоница позиционира културу у средиште стратешког развоја града, не само у културном, већ и у економском и социјалном аспекту. Пројектом је предвиђено да након завршетка године реализације буде јасно видљив легат спроведеног процеса, као и да се настави дугорочни план развоја локалне заједнице у области културе. То се обезбеђује усвајањем Стратегије културног развоја, која је један од предуслова за добијање титуле. Град који постане престоница културе постаје и центар уметничког стваралаштва Србије. Тиме добија прилику да представи разноврсност традиције и форми културе, као и да афирмише све што локалну заједницу и околину чини аутентичном и привлачном.

Уводна реч потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић

Maja Gojkovic

Чачак је прва престоница културе Србије и зато овај град има посебну част и одговорност да ентузијазмом, посвећеним радом и улагањима представи богатство традиције и стваралаштва Моравичког округа, као и да омогући дугорочни развој читавог краја у култури и уметности. Посебно је значајна чињеница што ће кроз овај пројекат Чачак добити прву Стратегију развоја културе, која ће омогућити да град настави са културним развојем и након 2023. године, током које ће бити у центру културних збивања у Србији.

Пројекат „Чачак 2023“ спроводи се под слоганом „Чачанска родна“, што је назив посебне сорте шљиве и препознатљива локална специфичност. И сам настанак ове шљиве, укрштањем квалитетне домаће и стране сорте, наслања се на важну особеност Чачка и наше земље, а то је да смо се увек трудили да негујемо нашу традицију, али да смо добро знали да само усвајањем онога што је вредно и корисно из света можемо развијати и обогаћивати нашу културу. О томе говори и чињеница да је 2022. године ракија шљивовица стављена на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Током 2023. године у Чачку ће бити спроведено више од 100 уметничких програма, кроз које ће град представити своју историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и скривене приче овог града на Морави. На тај начин Чачак ће постати својеврсна сцена за креативне експерименте и савремену уметничку праксу, као и простор за наставак неговања традиције, наслеђа и културе сећања овог лепог и историјски важног дела наше земље. „Чачанска родна“ посетиоцима ће представити стваралаштво Надежде Петровић, Владислава Петковића Диса, Соње Савић и бројних других знаменитих Чачана, кроз пројекте „Чачански расадник“ и „Слобода или ништа“. Током године биће представљени и пројекти о римском наслеђу Чачка, о борби за слободу, о обичајима и култури Чачка с почетка 20. века, пројекти о чачанским кошаркашким херојима, о фабрици „Слобода“ и другим обележјима овог града. Симболично, Чачак ће ову значајну титулу понети управо у години када се обележава 150 година од рођења наше велике сликарке, хуманисте и патриоте Надежде Петровић и 60 година постојања манифестације Дисово пролеће, што ће пригодно бити обележено у оквиру престонице културе Србије.

Уверена сам да ће „Чачанска родна“ донети годину препуну незаборавних уметничких тренутака и да ће обогатити културни живот града и подстаћи све актере на културној сцени да на најбољи начин представе стваралаштво и традицију Чачка и Моравичког округа. Планирани програми привући ће велики број посетилаца из земље и иностранства и допринети стварању нове публике, која ће и убудуће радо посећивати културне догађаје у овом граду. Квалитетни садржаји и чувено гостопримство гаранција су да ће Чачак, као и увек, бити одличан домаћин. Тиме ће  показати да је са пуним правом понео ласкаву титулу прве престонице културе Србије.