Smotra najboljih srpskih šljivovica

Smotra sljivovica

Čačak po 12. put organizuje Smotru najboljih srpskih šljivovica, uz podršku Grada i u saradnji sa Narodnim muzejom u Čačku. Cela smotra biće u okviru projekta “Čačanska rodna“ Prestonice kulture Srbije 2023. Manifestacija nosi naziv Festival rakije “Dooobra!!!“.

U subotu 27. maja, sa početkom u 16 sati, u dvorištu Instituta za voćarstvo biće proglašene i promovisane najbolje srpske šljivovice za 2022. godinu. Ove godine je ocenjeno 99 najboljih srpskih šljivovica. Posetioci će moći da probaju svih 99 ocenjenih vrhunskih šljivovica, kao i šljivovice pobednika ove smotre iz predhodnih 12 godina. Svoje rakije šljivovice izložiće i poznati proizvođači rakije iz čačanskog kraja.

Program počinje u 16 sati u krugu Instituta. Uz pozdravne zdravice posvećene šljivi i rakiji, biće reči i o značaju šljivovice, kao nacionalnog jakog alkoholnog pića, za naš narod, kao i o značaju upisa Srpske šljivovice na UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Sve ovo pratiće i izložbe u kojima će se osvetliti proizvodnja rakije sa etnološke i tehnološke strane. Zatim sledi dodela povelja na Smotri najboljih srpskih šljivovica, kao i proglašenje najbolje šljivovice.

Sledi degustacija vrhunskih šljivovica uz stručne komentare naših vodećih proizvođača i ocenjivača kvaliteta rakije.