Градско позориште Чачак 27. октобра на сцену поставља добитника НИН-ове награде из Чачка

СЛОБОДА ГОВОРА

Роман о убиству новинара, изневереном пријатељству, неоствареним амбицијама, на даскама које живот значе.

37. Sloboda govora 2020(1)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Један од најбољих потеза које је Градско позориште Чачак могло да направи у овој сезони је – да припреми модерну представу по савременом драмском предлошку, овог пута по роману који је објавио Чачанин Владан Матијевић, писац највећег домаћег издавача, Лагуне.

 

Представа ”Слобода говора”, настала на основу романа добитника НИН-ове награде, наћи ће се пред публиком 27. октобра.

 

Када се на полицама књижара појавила Матијевићева ”Слобода говора”, критика и читаоци били су једногласни у оцени да је вишеструко награђивани писац остао доследан пракси сваким новим објављеним делом ”подигне лествицу” за степен више.

 

Роман о убиству новинара, изневереном пријатељству, неоствареним амбицијама, критика сврстава у трилер у кафкијанској атмосфери.

 

”Наша намера у поставци представе била је да кроз драматизацију дела, управо ту филмску атмосферу и ритам који роман има, пренесемо на сцену, а да ипак сачувамо његову целовитост, стил и богатство писане речи по којој је Матијевић препознатљив”, рекао је редитељ Ђорђе Нешовић који је ово дело припремао са глумцима Градског позоришта Чачак.

 

”Желимо да са сцене говоримо о важним темама које су увек актуелне, од тога колика је моћ медија и њихов утицај на друштво, постоји ли и до које мере је могућа слобода говора, као и да ли је тачна сентенца ”Без слободе говора нема ни слободних људи”, закључио је Нешовић.