У ЧАЧКУ СЕ БРОЈНИМ ПРОГРАМИМА ОБЕЛЕЖАВА ВЕК И ПО ОД РОЂЕЊА ЛЕГЕНДАРНЕ СЛИКАРКЕ

НАДЕЖДА. ИСТИНА И СЛОБОДА

Уметница светског калибра, жена која је била испред свог времена, речи су којима се може описати Надежда Петровић. Она је антиципирала пут наше уметности и заузела место родоначелнице српске модерне.

Nadezda1
Nadezda2

Уколико некога питате по чему је познат Чачак, добићете три имена као одговоре: ако је неко ко воли уметност – рећи ће – Надежда Петровић. Ако питате некога ко воли књижевност – рећи ће – Владислав Петковић Дис. Уколико је то заљубљеник у спорт – одмах ће поменути Драгана Кићановића. Само једна особа, међутим, има своју галерију и само се једна од њих налази на националној новчаници: ненадмашна Надежда.

Када се лик Надежде Петровић 31. маја 2001. године појавио на новчаници од 200 динара, Чачани су били поносни што потичу из истог града као и пионирка националног  модерног сликарства.

ЗАХВАЛНОСТ

У години када се обележава 150 година од њеног рођења, Чачани ће с пуним правом поново бити поносни и захвални овој великој жени.

Не само што је дала огроман допринос укључивању српске уметности у европске оквире, већ је и много допринела у борби за права жена. Веома је важан и њен ангажман на хуманитарном плану: једна је од оснивачица Кола српских сестара. На послетку, за своју је отаџбину дала и оно највредније – свој живот, радећи као болничарка у Првом светском рату.

Надежда је излагала и дружила се са великанима европског сликарства и ни у једном тренутку није занемарила национални елемент у свом уметничком изразу.

У СЛАВУ РОЂЕЊА

Програм Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у 2023. години у великој мери обележиће значајан јубилеј – век и по од рођења велике сликарке и хуманисткиње.

Скулптура Надежде Петровић која краси простор испред Гимназије у Чачку, бронзана успомена Ивана Мештровића на ову уметницу, биће рестаурирана.

Планирано је да један трг понесе њено име у оквиру реконструкције улице Жупана Страцимира и формирања пешачке зоне на простору између Гимназије и Економске школе у Чачку.

Није случајно што смо 2023. годину почели изложбом “Колекција као огледало –модернизам у делима из Галерије Матице српске 1880 – 1950”. На изложби су представљена најрепрезентативнија дела националне ликовне уметности која указују на Надеждино место и значај у формирању српске модерне.

Изложба цртежа Надежде Петровић први пут ће открити радове ове уметнице који се чувају у Народном музеју Србије. Обухвата Надеждине најраније цртеже са краја 19. века, настале током њеног школовања у Минхену, као и оне настале у Београду и широм Србије током њеног активног рада.

Акценат на стваралаштво Надежде Петровић даће и многобројни билборди на фасадама зграда и другим јавним местима са мотивима њених најпознатијих слика.

АНТРФИЛЕ:

С НАДЕЖДОМ У ПОХОДЕ

У години у којој је град Чачак прва Национална престоница културе обележава се и велики јубилеј – 150 година од рођења Надежде Петровић. Под покровитељством Унеска јубилеј је почео је великом ретроспективном изложбом у Народном музеју Србије под називом „Модерност и нација“. Овај значајан национални пројекат, који координира Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак, током године биће реализован у сарадњи за бројним музејским институцијама – партнерима из региона и Европе, као што су: Палата Унеско у Паризу, Културни центар Србије у Паризу, Галерија Божидар Јакац у Костањевици на Крки (Словенија), Музеј савремене умјетности РС у Бањалуци (Босна и Херцеговина), Галерија савремене ликовне уметности Ниш. Изложба се „враћа“ у Надеждин родни град на дан њеног рођења, 11. октобра, када ће бити званично отворена за грађане и госте Чачка.

Додатни садржај биће специјализована изложба за слепа и слабовида лица: четири слике из збирке чачанске галерије биће представљене у виду тактилних плоча и аудио-записа, а Надеждина скулптура у виду умањене реплике као садржаји намењени слепим и слабовидим лицима.

АНТРФИЛЕ:

ИЗЛОЖБЕ И РАДИОНИЦЕ

У области савремене ликовне и визуелне уметности у оквиру јубилеја предвиђене су изложбе награђених уметника на Меморијалима Надежде Петровић, као и резиденцијални програми:

– Самостална изложба Ирене Лагатор Пејовић која полази од награђене концепције уметничке књиге/објекта „Изван меморије“, који чини 1800 новчаница од 200 динара са ликом Надежде Петровић.

– Самостална мултимедијална изложба Владимира Перића Талента “Циркуларно писмо”

– “Један сликар – 15 фотографа” изложба фотографија наших реномираних уметника који стварају инспирисани Надеждом Петровић и њеним делима која се налазе у Галерији у Чачку. Фотографије настале у овом пројекту биће изложене као принтови већих димензија у јавном простору.

 

АНТРФИЛЕ:

ЕДУКАЦИЈА ЗА ДЕЦУ

Надежда је део колективног сећања нашег града. То сећање, међутим, треба да пренесемо и на младе нараштаје. Због тога ће у овој години ученици чачанских основних и средњих школа реализовати драмски комад “Са Надеждом кроз време”.

У сарадњи са Техничким факултетом у Чачку припремљен је интерактивни  екран са едукативним играма за децу – слагалице, питалице и задаци са темом живота Надежде Петровић и галеријских експоната.

 

АНТРФИЛЕ:

СЕЋАЊЕ НА РАСТКА

У оквиру пројекта „Сликарски разговори“, који ће омогућити компарацију Надеждиних дела са делима њених савременика, биће приређен и посебан програм поводом 125. годишњице рођења њеног брата, писца Растка Петровића. Том приликом биће изложена карикатура уметника Пјера Крижанића „Растко Петровић“ као и промоција његовог путописа “Африка”, штампаног као фото-монографија у издању  Службеног гласника.