МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА „СЛОБОДА - ЧАЧАК” У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОД 6. ОКТОБРА ДО 13. НОВЕМБРА

АПАРАТИ „СЛОБОДЕ”

Основана у првим послератним годинама, ова компанија била је и остала идустријска жила куцавица нашег града

Hol stepenice 1
Hol stepenice 2

Не тако давно, скоро У свакој кући наше некадашње заједничке државе постојао је макар један апарат са знаком компаније „Слобода”. Не тако давно, у Чачку готово да није било породице у којој барем неко није радио у „Слободи”.

Чак и данас, у неким кућама чује се звук старог „Слободиног” усисивача, а кафа се и даље кува на шпорету који је направљен у тој фабрици.

Када у Чачку кажете „Слобода”, већина помисли на истоимену компанију основану 1948. године, која 2023. обележава значајан јубилеј – 75 година постојања. Основана у првим послератним годинама, била је и остала идустријска жила куцавица нашег града, која апсолутно заслужује да јој се у години у којој је Чачак национална престоница културе – посвети мултимедијална изложба заснована на историјату и развојним декадама овог гиганта.

КОНЦЕПТ

С обзиром на то да компанија својим постојањем и значајем далеко превазилази оквире Чачка  и реферише на читав простор бивше Југославије, чак и шире (на земље у којима је имала своје кооперанте и оне у које је пласирала своје производе) и цео концепт мултимедијалне изложбе базира се на дисперзивности на најшире области до којих је делатност „Слободе” досезала и још увек досеже.

Мултимедијална поставка прикупљена за потребе изложбе подразумева специфично уобличену архивску грађу и укључује већину уметничих медија: принтове, инсталације, видео и аудио инсталације и више подсећа на уметнички пројекат обојен вредним артефактима, него на сајамско-музеолошки концепт пронађеног и архивираног материјала.

Изложба ће бити на средњем и горњем нивоу Културног центра Чачак, који је по својим капацитетима и архитектонским перформансама атрактивни симбол златног времена у развоју града, баш као што је то била и „Слобода”.

ТОКОВИ И ПУНКТОВИ

Два основна  тока мултимедијалне изложбе су ликовни приказ бити и трајања предузећа  и  фото и видео документација са пропратним текстовима. Трећи, вероватно и најважнији ток чине централни пунктови са производима настајалим кроз дуг век „Слободе”, као и ток који приказује развој града и утицај „Слободе” на то.

Први пункт чини мини павиљон/кутија у ком се, осим централне инсталације, емитује монтирани видео и филмски материјал из прикупљене и обрађене  документације о дугом веку ”Слободе”, закључно са снимцима НАТО бомбардовања и оних из времена после обнове.

Други пункт направљен је као метална конструкција делимично покривена маскирном мрежом, формирана испод легендарног чачанског фикуса: у овој конструкцији престављена је „Слободина” наменска производња, која је и данас активна.

Трећи пункт је стилизовани животни простор једне просечне југословенске породице опремљен „Слободиним” апаратима, у ком се емитују записи из домова људи од Скопља, преко Загеба, Подгорице, Љубљане, Сарајева…

Четврти пункт посвећен је представљању вишедеценијских културно-спортских и хуманитарних активности педузећа „Слобода”, културно-уметничког друштва и спортског друштва „Слобода” Чачак.

 

АНТРФИЛЕ:

ЈАКО И БУЧНО

Ова изложба, уз коју ћете бити у прилици да видите и пропратни каталог, својим ће наративом, попут јаког и бучног, али поузданог „Слободиног” усисивача, усисати посетиоце у занимљиву причу о граду и о томе шта је „Слобода” значила за Чачак.

 

АНТРФИЛЕ:

Изложбу реализује Међуопштински историјски архив Чачак у партнерству са Музејем Југославије и Музејем Науке и технике, као и уз помоћ компанија „Слобода”, „Симпо” Врање, „Металац” Горњи Милановац и „Горење”.

Hol stepenice 3
Plava soba