ОД 19. ДО 23. СЕПТЕМБРА - МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ АНИМИРАНОГ ФИЛМА АНИМАНИМА 2023.

АНИМАНИМА

Још од 2007. године у нашем граду постоји фестивал АНИМАНИМА који представља савремену светску продукцију, са циљем да афирмише уметност филмске анимације

Animanima poster
Huan Pablo Zamarela

Шта сте највише волели да гледате као мали? Цртане филмове, зар не? Микија, Шиљу, Пају Патка, Тома и Џерија, Душка Дугоушка, Патка Дачу, Перу Детлића, Брзог Гонзалеса…

Некада давно, у  време када нису постојали кабловски канали, цртани филмови били су реткост. Морали смо да чекамо вече, када је пре Дневника био емитован један цртаћ, а викендом смо били у прилици да понекад одгледамо и неки Дизнијев класик.

Затим су се времена променила и цртани филмови су постали бројнији. Множили су се и канали, па данас малишани имају могућност да преко целог дана гледају разне старе и нове јунаке.

Да ли сте се некад запитали како настају анимирани филмови?

Да ли сте се некад запитали – где?

Веровали или не – између осталог – и у Чачку.

Још од 2007. године у нашем граду постоји фестивал АНИМАНИМА. Фестивал који се традиционално одржава под покровитељством Града Чачка и Министарства културе Републике Србије и који представља савремену светску продукцију, са циљем да афирмише уметност филмске анимације.

У оквиру тог фестивала годинама се одржавала и школа анимираног филма!

АНИМАНИМА се данас заснива на концепту међународног програма, ревијалних пројекција у оквиру којих се представљају портрети аниматора, школе анимације, ауторске ретроспективе, студији за продукцију анимираних филмова, куриране/селекторске пројекције, као и пратећи програми (предавања, изложбе, мутимедијални догађаји).

Ове године, фестивал АНИМАНИМА представиће анимиране филмове аутора из целог света кроз такмичарски и ревијални програм, ауторске, тематске и националне ретроспективе, радионице анимираног филма, представљање европске школе и фестивале анимације, мултимедијалне сценске наступе, промоције књига и видео издања, изложбе, инсталације.

МЕЂУНАСЛОВ: ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМИ

На самом отварању, публици ће се својим мултимедијалним програмом представити Данијел Жежељ, стрип аутор, аниматор, илустратор и сликар из Хрватске. Аутор је 25 графичких романа и осам кратких анимираних филмова. Креатор и извођач мултимедијалних перформанса у којима на сцени спаја акционо сликарство и музику уживо.

Ове године, фестивал ће имати три такмичарска програма:

Главни такмичарски програм анимираних филмова из целог света дужине до 20 минута за општу публику;

Миниманима – такмичарски програм филмова за децу у ком ће о наградама одлучивати Лаура Гонсалвеш (Португал), Антје Хејн (Немачка), Михал Жабка (Чешка).

Animanima.docs – такмичарски програм документарних анимираних филмова.

У главном такмичарском програму биће одржане четири пројекције, у конкуренцији за Гран при, Посебну награду жирија, Признања жирија и Награду публике. Жири главног такмичарског програма чине Хуан Пабло Зарамела (Аргентина), Лаура Гонсалвеш (Португал) и Вељко Николић (Хрватска).

МЕЂУНАСЛОВ: СВЕТСКА ПАНОРАМА И ПОСЕБНЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ

У оквиру програма ”Светска панорама” биће одржане три пројекције филмова који ће бити приказани ван такмичарског програма.

Посетиоци овогодишње АНИМАНИМЕ биће у прилици да виде и специјални тематски програм анимираних филмова на тему слободе.

Канадски портал STASH је највећи светски онлајн архив анимираних радова – ТВ реклама, музичких спотова, експерименталних и наративних ауторских филмова. У сарадњи са уредником STASH-a Стивеном Прајсом биће одржана једна пројекција анимираних филмова из целог света.

Ако желите да се упознате са човеком који се бави анимацијом, препоручујемо вам да дођете на пројекцију ретроспективе филмова познатог аргентинског аниматора и редитеља Хуана Пабла Зарамеле.

 

АНТРФИЛЕ:

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Последњег фестивалског дана студенти анимације биће у прилици да присуствују предавањима, презентацијама и мастер класовима фестивалских гостију Хуана Пабла Зарамеле, Лауре Гонсалвеш и Тима Виљакаинена.

На овогодишњем фестивалу одржаће се две радионице анимираног филма: Едукација едукатора (радионица за наставнике ликовне културе у основним школама у циљу обучавања за коришћење анимације као наставног средства) и Стоп! Трик! (радионица стоп моушн или „стоп трик“ анимације за ученике основних школа). Водитељи радионица су Милош Томић (Stop Motion) и Марко Марковић, глумац који се бави синхронизацијом гласова у цртаним филмовима.

 

АНТРФИЛЕ: 

ИЗЛОЖБЕ И ПРОМОЦИЈЕ

Од 19. септембра до 1. октобра у Културном центру биће одржана изложба стрипа познатих европских цртача и сценариста, под називом Ритам простора: стрип и џез. Аутор изложбе је Милен Алемпијевић, уметнички директор Аниманиме у сарадњи са историчарком уметности Андријаном Ружић (Италија).

Ауторска изложба фотографија Тима Виљакаинена (Финска) под називом „Иза склопљених очију, свет” биће представљена у средњем холу Културног центра, док ће у горњем холу бити реализована изложба стрипа у сарадњи са Француским институтом у Београду.