ОД 24. СЕПТЕМБРА ДО 1. ОКТОБРА - ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

У СЛАВУ ЈЕВАНЂЕЉА

Чачак је по осми пут домаћин манифестације посвећене некадашњем највишем великодостојнику Српске православне цркве

Dani Patrijarha Pavla 1
Dani Patrijarha Pavla 2
Dani Patrijarha Pavla 3

Тешко је сместити у временски оквир манифестацију посвећену патријарху кога су сви волели. Толико тога би се могло рећи, приказати, толико тога научити из живота човека ког су многи називали живим свецем.

Чачак ће ове године осми пут бити домаћин манифестације “Дани патријарха Павла”, коју организује Удружење “Павле – живот по Јеванђељу”, а која ће бити отворена у манастиру Благовештење у Овчар Бањи.

Манифестација је основана  2016. године, а наш град је препознао њен смисао и  значај за град, подржао њену реализацију и у целости прихватио покровитељство.

НЕРАСКИДИВЕ ВЕЗЕ

Идеја за оснивање манифестације у Чачку проистекла је из блиске везе Гојка Стојчевића, касније калуђера, епископа и патријарха Павла са Чачком и околином, боравећи у Српској Светој гори, манастирима Вујну, Тројицама, а нарочито Благовештењу кабларском, где се и замонашио.

Манифестација која је основана као духовно-образовни сабор посвећена је лику и делу патријарха Павла, а њен значај је тако велики, да су формирани и огранци манифестације у Кућанцима (Хрватска), родном месту патријарха Павла, као и у Гацку, Никшићу и Призрену.

Циљ ове манифестације је баштињење и подсећање на његово јеванђеоско дело, односно његово поступање током свог овоземаљског живота.

ОД РЕЗБАРЕЊА, ПРЕКО ПОЈАЊА, ДО БЕСЕДЕ

Сваке године свечаности започињу у манастиру Благовештење дрворезбарском колонијом „Крст патријарха Павла“ која окупља све уметнике који желе да у славу лика и дела патријарха Павла узнесу ручно резбарене крстове, загледани у идеју крста који је и сам Гојко Стојчевић изрезбарио у захвалност Богу за своје излечење боравећи у манастру Вујан.

Том приликом награђује се најлепше изрезбарени крст. Сви даровани крстови постају део колекције која ће једнога дана прерасти у музеј крстова.

Осим колоније, ова манифестација негује хорско појање духовних песама и у ту сврху организује концерте познатих хорова из земље и иностранства.

Важан сегмент је беседа на тему живота и дела патријарха Павла по Јеванђељу као и изложбе. 

Значајан део ове манифестације је и издавање часописа ПАВЛЕ патријарх српски.

АНТРФИЛЕ: САРАДЊА

Сви садржаји реализују се уз потпуно покровитељство града Чачка, укључујући сарадњу са јавним и установама културе овог града.

Сарадња се остварује са Српском православном црквом, Патријаршијом, Епархијама жичком, пакрачко-славонском, захумско-херцеговачком, будимљанско-никшићком и другим.

Успостављене су блиска сарадња и заједничке активности са институцијама Црне Горе и Републике Српске (Матица српска – друштво чланова у Црној Гори), као и сарадња са Руским домом у Београду и Руском православном црквом. Медијски покровитељи манифестације су Радио Телевизија Србије и Телевизија Храм.

Krst minijatura
Patrijarh Pavle