ИНТЕРАКЦИЈА 2023. - ФЕСТИВАЛ КРАТКОГ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА ОД 16. АВГУСТА

РАСКРШЋЕ ПОКРЕТНИХ СЛИКА

Интеракција пружа посебно филмско искуство, подржава независне и младе филмске ствараоце и подстиче интеркултурални дијалог

Interakcija 1
Interakcija 2
Interakcija 3
Interakcija 4

Србија је током последњих неколико година заузела важну позицију у производњи документарних филмова, пре свега захваљујући напорима Филмског центра Србије који је препознао потенцијал наших аутора на светском тржишту.

 

У нашој земљи у овом тренутку постоји неколико фестивала документарног филма, а Интеракција је фестивал који од прошле године заједничким снагама реализују Независни филмски центар Филмарт из Пожеге и Кино Култ из Чачка.

Доносећи најквалитетнији међународни документарни филм најширој публици Интеракција пружа посебно филмско искуство, подржава независне и младе филмске ствараоце и подстиче интеркултурални дијалог.

Осим што стимулише продукцију кратких документарних филмова кроз директну сарадњу студената филмских школа из целог света и подстиче едукацију у области креативног документарног филма, Интеракција промовише вредности као што су слобода креативног изражавања, иновативност, инклузија и солидарност.

Међународни фестивал покренут је прошле године и посвећен је кратким креативним оригиналним и иновативним документарним филмовима који доприносе померању граница ове гране филмске уметности.

Осим такмичарског програма, ове године ће у оквиру фестивала бити реализовани и програми “У фокусу” и “Interscreen ”, као и тренинг програми као што су “Студентски филмски камп”, “Радионица документарног филма”, “Интер-видео-акција”.

Ту је и пратећи програм “Meet2Talk” намењен упознавању и умрежавању Интеракције, као и покретању дискусија о важним темама за кратки креативни документарни филм.

У оквиру програма „Заједница“ у 2023. години у Чачку ће бити реализована регионална седмодневна радионица документарног филма за младе из пет земаља Западног Балкана (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска и Србија) под називом Interaction Teeen Doc Workshop 2023 – Toward Better Region. 

 

АНТРФИЛЕ: СТУДЕНТСКИ ФИЛМСКИ КАМП

Овај едукативни програм намењен је студентима филмских академија и има значајно дужи историјат од самог фестивала: Реализује се од 2006. године и до данас је у његовој реализацији учествовало 275 учесника из 62 земље, који су снимили 56 остварења и освојили 25 награда на фестивалима широм света.

АНТРФИЛЕ: РАДИОНИЦА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

Интензивни седмодневни едукативни програм намењен је филмским професионалцима, студентима филмских академија, као и свима који желе да унапреде знање и вештине из креативног документарног филма или да са реномираним менторима развијају своје документарне пројекте. Програм је покренут 2011. године и до данас га је похађало 154 учесника из 55 земаља. Предавачи/ментори Радионице документарног филма су врхунски редитељи из Србије и региона − Желимир Жилник, Рада Шешић, Владимир Перовић, Драган Елчић, Небојша Слијепчевић, Младен Матичевић и Марко Грба Синг.

АНТРФИЛЕ: ИВА.ЛАБ

Програм за развој и продукцију видео уметности, покренут 2016. године са циљем да на једном месту окупи визуелне уметнике из Србије и региона са филмским професионалцима и студентима филмских школа из целог света. ИВА.лаб подразумева учешће двоје уметника/уметница из Србије и/или региона који са менторима развијају своје пројекте за видео радове и присуствују Радионици документарног филма.