Чачак на један дан постаје међународна престоница поезије

ПОЕТСКИ МАРАТОН

Пет поетских програма 28. априла пружиће прилику и најмлађима и онима са истанчаним укусом да уживају у стиховима

Чачак ће 28. априла постати међународна престоница поезије – бар на један дан. Тада ће од поднева до поноћи на четири локације у граду бити одржан поетски маратон у оквиру 60. Дисовог пролећа.

Поетски маратон почеће у 13 часова у дворишту Градске библиотеке, где ће млађа публика из чачанских основних школа бити у прилици да ужива у стиховима једног од најзначајнијих српских писаца за децу – Љубивоја Ршумовића.

Други сегмент овог празника поезије биће одржан у Градском парку од 17 часова, када ће почети програм “Дисовизија – ја имам наде за овај град”. Програм заједнички реализују чачанске средње школе и Градска библиотека, а централни догађај овог сегмента је промоција поетске збирке “Дечаци источног блока” Алексе Крстића, лауреата награде ”Млади Дис”, чија је прва књига поезије објављена у издању Градске библиотеке Чачак.

Један сат касније, на Дисовом амфитеатру на Градском бедему почеће програм “Морава је наше море”, на коме ће завичајни аутори читати своју поезију.

Српско-немачки песник Јован Николић Јоф, као и други европски песници биће гости Градске библиотеке где ће од 20 часова учествовати у програму “With Eyes Closed” (Затворених очију). Осим стихова гостујућих аутора, публика ће бити у прилици да ужива у Дисовим стиховима преведеним на енглески језик.

Поетски маратон завршава се у градском кафе-клубу “Поетским клабингом” који почиње у 21.30 у оквиру ког ће се представити пет слем-песника, чланова клуба “Поезин”. Програм ће бити “зачињен” и добром музиком.