МУЗИЧКИ СПЕКТАКЛ НА ГРАДСКОМ ТРГУ

КАРМИНА БУРАНА

У центру Чачка наступиће Симфонијски оркестар и хор РТС-а, који ће извести најпознатије дело славног немачког композитора Карла Орфа

Maestro Bojan Sudjic

Управо ће уз то дело великог немачког композитора и педагога Чачани и њихови гости уживати 26. јуна.

Дело Кармина Бурана уметници ће извести под диригентском палицом уметничког директора Музичке продукције РТС-а и шефа диригента Симфонијског оркестра и хора РТС-а, маестра Бојана Суђића.

Маестро Суђић је и професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду. Својим наступима и интеракцијом са публиком годинама потврђује да класична музика не мора бити “закопчана до грла”, како је неки доживљавају.

Бојан Суђић је више пута дириговао Симфонијским оркестром и хором РТС-а под отвореним небом, управо изводећи Кармину Бурану. И увек се тражило место више.

“Магија Карла Орфа и Кармине Буране очигледно најбоље комуницира са публиком од свих дела класичне музике. Кармина Бурана повезује наше верне слушаоце који долазе на концерте и оне који долазе на Егзит и Гучу, а тако није само код нас, већ и у целом свету”, рекао је Суђић када је прошле године требало да наступи пред београдском публиком на препуном Ташмајдану.

“Нама је заиста велика част што смо у стању да овако једно озбиљно и захтевно дело континуирано држимо на нашем репертоару, пре свега захваљујући нашим сјајним ансамблима музичке продукције РТС-а“, рекао је том приликом.

Симфонијски оркестар РТС-а један је од најрепрезентативнијих оркестарских ансамбала у Србији. Основан 1937. године, у оквиру Радио Београда, од самих почетака имао је профилисане уметничке правце деловања, усмерене ка афирмисању и неговању националне музичке баштине, као и капиталних дела светске литературе.

Хор РТС- а основан је две године касније и једини је професионални ансамбл оваквог типа у нашој земљи. Репертоар хора обухвата најзначајнија дела хорске литературе, као и комплексну вокално-инструменталну музику.

АНТРФИЛЕ: ПЕСМЕ О БУРИ

Мање је познато да је Карла Орфа на компоновање најпознатијег дела инспирисала истоимена рукописна збирка песама која се састоји од две стотине поетских минијатура с краја 12. и почетка 13. века.

Збирка Кармина Бурана садржи поезију путујућих студената и младих свештеника на каснолатинском, старофранцуском и средњевисоконемачком језику.

Збирка, која је откривена 1803. године у манастиру Бенедиктберн, сматра се важним извором за изучавање европске световне поезије.

АНТРФИЛЕ: И КОМПОЗИТОР И ПЕДАГОГ

Карл Орф је стварао на изворним текстовима старих језика, док је своје текстове за композиције писао на баварском наречју. Сматрају га изразито сценским композитором коме је реч необично важна и нераскидиво повезана са музиком и покретом.

Орф се бавио и педагошким радом: написао је уџбеник “Музика за децу”, а у наставу је увео такозвани Орфов инструментаријум, сачињен од инструмената прилагођених деци.