17. НОВЕМБАР - 25. ДЕЦЕМБАР - ДЕВЕТО БИЈЕНАЛЕ ВИЗУЕЛНИХ УМЕТНОСТИ У ЧАЧКУ

ФАБРИКЕ УМЕТНИЦИМА - УМЕТНОСТ РАДНИЦИМА

Бијенале је конципирано као дугорочни пројекат на коме сарађују уметници са простора Југославије, са простора региона Балкана, као и позвани уметници из других делова света

Fabrike umetnicima 1
Fabrike umetnicima 2

Међународно бијенале визуелних уметности „Библиотека-отворена књига Балкана“ основано је 2006. године, у години коначног распада Југославије. У годинама које ће уследити успоставиће културни дијалог као одговор на политичке, економске и друге несугласице.

Сам назив бијенала је метафорички израз тежње ка богатству диверзитета, различитих интерпретација тематских оквира бијеналних изложби, преузетих из политичког речника и других горућих тема из различитих сегмената друштвеног живота, који подстичу друштвено-ангажоване ставове уметника.

Бијенале је конципирано као дугорочни пројекат на коме сарађују уметници са простора Југославије, са простора региона Балкана, као и позвани уметници из других делова света, који раде на истраживању, мапирању и анализирању савремене уметничке продукције, историјских и друштвених односа и осликавају и обликују контекст уметничких пракси.

Девето међународно бијенале биће реализовано од 17. новембра до 25. децембра у просторима Културног центра, Народног музеја и простору Међуопштинског историјског архива, као део програма „Чачак – национална престоница културе“, са тематским оквиром  „Фабрика уметницима – уметност радницима“.

Бијенале се бави односом привреде и културе, могућом улогом привредног субјекта у процесу продукције уметничког дела, присуству уметничког дела и уметничког чина у простору привредног субјекта.

Изложба ће побољшати видљивост неких примера такве сарадње и указати на неки нови, другачији начин коришћења фабричких и других привредних субјеката, који су, након бомбардовања, процеса транзиције и економске кризе, остали девастирани и у великом броју случајева постали алтернативни простори за уметничке садржаје у којима су годинама организовани значајни међународни резиденцијални програми иза којих је остао значајан број радова.

Девета бијелана изложба „Фабрика уметницима-уметност радницима“ представиће део тих фундуса и кроз фото и видео форму документовати причу о фабрикама.