ОД 10. ЈУЛА ДО 5. АВГУСТА - ИЗЛОЖБА “СВОМ МИЛОМ ТРЕБИЊУ” У ГАЛЕРИЈИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

ДАРОВИ ТРЕБИЊА

Колекцију славног песника и дипломате чине три дела: експонати римске и средњевековне камене пластике, експонати из Дучићевог легата и уметничке слике

Igor Bosnjak 1
Igor Bosnjak 2
Igor Bosnjak 3

 Ко год је барем једном посетио Требиње, за многе најлепши град у Републици Српској, морао је да застане пред лепотом збирке коју је свом родном граду оставио велики песник и први дипломата Краљевине Југославије – Јован Дучић.

Галерија Народног музеја у Чачку угостиће од 10. јула до 5. августа изложбу која носи име славног амбасадора.

Естета и заљубљеник у уметност, зачетник идеје о оснивању музеја и библиотеке у Требињу, сакупио је и поклонио збирку вредних уметничких експоната наменивши је за тада још неотворени музеј, као и за украшавање ужег градског језгра.

Дар Требињу, Дучић је, као амбасадор Краљевине Југославије, послао 1935. године из Рима, када су сви предмети били изложени у сали општине.

Колекцију у музеју, као сталну поставку, тематски чине три дела:

Први део са око стотину експоната римске и средњевековне камене пластике, коју представљају делови саркофага и скулптура са локалитета у Италији и показују хеленистички идеал животне радости и лепи стил класицизма 1. и 2. века нове ере и академског маниризма епохе Севера, као и украсни рељефи црквеног намештаја, који припадају прероманичкој уметности Јадранског приобаља (од 9. до 11. века).

Други део чини колекција уметничких дела, која је представљена са 14 уметичких слика домаћих и страних уметника, од којих су најстарије две слике из 16. века, шпанске Коређове школе, потом радови Даниела Михалека, мађарског импресионисте, цртеж Косте Питидеса, грчког уметника из 1917. године, Стојана Аралице, у духу колористичког експресионизма раних тридесетих година 20. века, Миливоја Узелца, Едуарда Виралта, рад непознатог уметника око 1930. године, под утицајем француског интимистичког сликарства и Војислава Бумбаширевића.

Збирку обогаћује и један изврстан мозаик са позлатом, рад средњеевропског уметника са почетка 20. века, таписерија из 17. или 18. века, дело средњеевропске француске радионице и таписерија из Јапана, рад у свили са почетка 20. века.

Трећи део су песникови лични предмети – амбасадорско одело, двадесетак ордена и рукописи, писма и фотографије.

Део легата чува се у Народној библиотеци у Требињу са више од 5.500 књига, песникових рукописа, писама, скица и фотографија.

Узимајући у обзир Легат Јована Дучића, који се налази у Музеју Херцеговине и Народној библиотеци, као и споменике који красе требињске тргове, улице и Градски парк, остаје да се изрази дивљење и захвалност једном Требињцу, који је део својих колекција поклонио на дар родном граду и тиме заузео почасно место међу грађанима Требиња.

Изложба, која ће пред Чачанима бити од 10. јула до 5. августа, само је део трага једне племените, родољубиве визије и љубави Јована Дучића, како је и сам написао на споменику Његошу посвету „Свом милом Требињу“, то потврђујући.

АНТРФИЛЕ: БУДУЋНОСТ СЕ ПОНАВЉА ВИШЕ НЕГО ИСТОРИЈА

Изложба под називом „Будућност се понавља више него историја“ која ће бити приказана од 11. августа до 5. септембра у Уметничкој галерији Надежда Петровић”, представља рад требињског уметника Игора Бошњака.

Уметнички пројекат је резултат његовог истраживања започетог 2015. године под називом „Трансформерси“ и био је предлог бањалучког Музеја савремене уметности Републике Српске за представљање Павиљона Босне и Херцеговине на бијеналу у Венецији.

Изложбом „Будућност се понавља више него историја“ Бошњак поставља неколико питања:

Како данас видимо споменике антифашистичке, народно-ослободилачке борбе, шта нам они представљају у новом политичком контексту и промени парадигме и идеологије на простору бивше Југославије?

Да ли је посматрање и интерпретација социјалистичког споменичког наслеђа могућа само кроз идеолошку матрицу и да ли се они могу сагледавати кроз призму духовности руског космизма?

Какав је однос између споменика и човека, као и однос између споменика и савремене технологије у уметности данас?

Igor Bosnjak 4
Igor Bosnjak 5
Igor Bosnjak 6