ЧАЧАК ГРАД ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ И ЕКОЛОГИЈИ

ЗЕЛЕНИ ПРЕОКРЕТ

Зелене установе културе

Екологија. Очување животне средине. Одрживи развој. Биодиверзитет. То су речи које све чешће чујемо у последњих неколико година. Оне означавају најважније сегменте нове битке за очување наше планете. Битке у коју се морају укључити и установе културе.

Градска библиотека ”Владислав Петковић Дис” биће у трећој декади августа, у оквиру програма ”Чачак – национална престоница културе” – домаћин дводневне међународне конференције “Зелени преокрет – циркуларна економија уметности и културе”.

Конференција ће окупити учеснике из земље, региона и Европе заинтересоване за теме одрживог развоја, екологије и биодиверзитета у контексту културе.

Имајући у виду да циркуларна економија није само питање економије и технолошких решења, већ да значајан допринос могу да понуде актери у пољу уметности и културе, конференција ће кроз инспиративна предавања, панел-дискусије и радионице истражити изазове и помаке у остваривању зеленог преокрета културне политике и праксе.

Нарочита пажња биће на покретању дискусије учесника конференције о томе како кроз културни активизам сви чиниоци културе, од појединачних уметника и стваралаца, до културних институција, могу афирмисати општије друштвене циљеве и шире потребе заједница у којима делују.