ШЉИВОВИЦА НА УНЕСКО ЛИСТИ

ДОООБРА !!!

Фестивал посвећен најпознатијој воћној ракији одржаће се 27. маја, када ће бити проглашене и промовисане најбоље српске шљивовице из 2022. године

Ако се питате – какве везе има шљивовица са културом, одговор је заправо веома једноставан. Исту какву вино има везе са културом Италије, Француске, Шпаније. Као што пиво има везе са културом Немачке. Као што метакса и узо имају везе са културом Грчке. Као што саке има везе са културом Јапана. Као што, на послетку, виски има везе са културом Шкотске, вотка са културом Русије а џин са културом Енглеске.

Шљивовица, као најпознатија и најраспрострањенија воћна ракија у Србији, несумњиво је чинилац нематеријалног културног наслеђа.

Програм који ће реализовати Народни музеј Чачак и Удружење ”Креативна јазбина” уз Институт за воћарство Чачак, Пољопривредни факултет из Београда, Природњачки музеј и Туристичку организацију Чачка, показаће управо значај шљивовице у култури, као и важност шљивовице у борби здраве хране против ГМО индустрије.

Програм ће бити одржан у оквиру Смотре најбољих српских шљивовица у мају у Институту за воћарство, када ће се оцењивати најбоље српске шљивовице из протекле године.

Фестивал најбољих српских шљивовица одржаће се 27. маја, када ће бити проглашене и промовисане најбоље српске шљивовице из 2022. године. Том приликом стручњаци ће представити значај шљивовице за нашу земљу са различитих аспеката. 

У оквиру овог програмског сегмента биће одржана и две изложбе: у сарадњи са Природњачким музејем изложба о старим сортама воћа у Србији, као и представљање етнолошке, социолошке и технолошке стране шљивовице. У сарадњи са Пољопривредним факултетом – мултимедијална изложба и представљање банке семена и удружења „Оквир живота“.

 

АНТРФИЛЕ: СТАРО У НОВОМ РУХУ

Током манифестације посетиоци ће имати прилику да виде како се осликава амбалажа за ракију (чаша, флаша, чокањ – у Чачку познат као ”шулић”), као и како цвет, лист, плод и стабло шљиве могу да послуже као мотив за израду сувенира, декоративних и уметничких остварења.

Стара амбалажа и саксије различитих величина осликаваће се акрилним бојама, са мотивима старих сорти воћа. 

 

АНТРФИЛЕ: ЗДРАВИЦА – ПОСЕБНА ВЕШТИНА

Кажу – нема весеља у Србији без шљивовице. А нема весеља ни без здравичара! Изговорити пригодну здравицу посебна је вештина. Та вештина биће и представљена у оквиру програма „Здраво да сте“. Мајстори здравице показаће своју умешност да неколико здравица обједине у велику, колективну здравицу, интересантну и јединствену драматуршку форму.