МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ПРОГРАМ ”КОРЗО И ПИЈАЦА УСПОМЕНА” ВОДИ ВАС У ПРОШЛОСТ ГРАДА НА ЗАПАДНОЈ МОРАВИ 20. МАЈА

ЧАЧАНСКОМ КАЛДРМОМ

Од пијаце успомена, преко мини-представа и биоскопских пројекција у хотелу Крен, до поставке старе градске кафане

korzo 1
korzo 2
korzo 3

Ако неким случајем не живите у Чачку, али се задесите у његовом центру око поднева у суботу 20. маја, не брините: нисте закорачили у зону сумрака, нити вас је прогутала временска црвоточина и вратила у прошлост. Ви само присуствујете мултимедијалном програму „Корзо и пијаца успомена“.

Овим целодневним, десетосатним програмом од седам целина приказује се живот у старом Чачку.

Програм почиње „Пијацом успомена“ која ће бити одржана на Градском тргу, месту где је некада била Велика пијаца. На тезгама ће се размењивати и продавати старе грамофонске плоче, сличице, албуми, значке, антикварни предмети и фотографије. Организатор и реализатор овог сегмента је удружење „Наше дрво“ из Чачка.

На паноима испред Градског трга и на лед екранима на корзоу биће постављена изложба фотографија старих чачанских кафана у дигиталној и штампаној форми. Изложба, коју су ауторски осмислиле Снежана Ашанин и Ивана Ћирјаковић из Народног музеја Чачак, биће други сегмент мултимедијалног програма.

Трећу целину чини поставка амбијента некадашњег фотографског студија на Градском тргу у оквиру кога ће посетиоци од 12 до 17 часова моћи да се фотографишу у костимима грађанске ношње.

Уколико желите да видите како су се „носили“ Чачани и Чачанке од краја 19. века до седамдесетих година 20. века, уживаћете у дефилеу корзоом од 17 до 19 часова током ког ће чланови Културно-уметничких друштава ”Абрашевић” и ”Дуле Милосављевић Желе” показати каква је мода „владала“ поред Западне Мораве. Израду копија костима и организацију дефилеа радиће Снежана Ашанин и Ивана Ћирјаковић (Народни музеј Чачак).

Пети сегмент овог програма чине кратки позоришни комади у којима ће бити представљен Чачак у прошлости кроз три драмска приказа у режији Владимира Јоцовића. Кроз позоришне комаде оживеће личности које су оставиле трајан печат у историји нашег града, а биће приказан и изглед  старог Чачка: некадашњи Хотел Крен 1925. године и лик војводе Степе Степановића, личност Богића Рисимовића 1960. године и  пијаца 1941. године на садашњем Градском тргу.

У  програму учествују: Дејан Цицмиловић, Милош Пантић, Аврам Цветковић, Тодор Трифуновић, Дуња Милијановић, Ивица Тодоровић, Миљан Губеринић, Владимир Јоцовић и чланови Морава театра. Техничка подршка: Недељко Вучићевић и Зоран Петровић.

Шеста програмска целина посвећена је седмој уметности – филму. У Сали хотела Београд биће одржана филмска пројекција посебно припремљена као сећање на први чачански биоскоп у хотелу Крен. Истовремено, биће одржана и изложба старих филмских плаката који су у власништву нашег суграђанина Марка Чкоњевића. Избор и техничку реализацију приредиле су Снежана Ашанин и Ивана Ћирјаковић.

Последњи, седми сегмент одвијаће се од 20 до 22 часа. У башти хотела Београд, биће постављена сценографија старе чачанске кафане и концерт оркестра „Стари град“.

korzo 4
korzo 5