Program za jun: “PRiČA“, oslikavanje silosa, koncerti, predstave, poetske večeri…

Program - Jun 11

Čačanska publika i gosti grada u junu će moći da prisustvuju veoma raznovrsnim i kvalitetnim programima iz različitih oblasti umetničkog izraza, u okviru sadržaja Prestonice kulture Srbije 2023.

Program Jun 1

Već u četvrtak, 1. juna, u okviru “Poetskog rasadnika“ u dvorištu Gimnazije biće predstavljeni čačanski autori Savo Stjepović, Verica Tadić, Boris Kapetanović i Svetlana Vučković. Program, koji počinje u 19 sati, nosi naslov “Tražim boju za svoje nebo“.

Istog dana grupa umetnika počeće oslikavanje nekadašnjih “Žitoprometovih“ silosa, koje će trajati sve do druge polovine meseca.

U petak, 2. maja, u Kulturnom centru Čačak biće otvorena izložba radova Čačanina Mihaila Đokovića Tikala, jednog od najznačajnijih živih slikara sa ovih prostora, umetnika kojeg su poredili sa slavnim Hijeronimusom Bošom.

Program Jun 2

Dan kasnije u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ biće upriličen veliki događaj – otvaranje izložbe skulptura Olge Jevrić.

U dvorištu Narodnog muzeja 6. juna će biti izvedena predstava o Tanasku Rajiću “Vetar i zastave“, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak. Naslovnu ulogu u ovoh monodrami tumači mladi glumac Nikola Šurbanović.

U dvorištu Narodnog muzeja u četvrtak, 8. juna, održaće se predavanje o kraljici Dragoj Obrenović u okviru programskog segmenta “Sloboda ili ništa“.

Program Jun 3

U subotu, 10. juna, u okviru ovogodišnjeg DUK festivala, biće organizovana proslava povodom oslikavanja silosa u Čačku. U okviru programa biće postavljen arts & crafts market domaćih brendova, a održaće se i koncerti bendova “Reflection“ i “Larska“, kao i nastupi DJ-eva. U 18 časova otvara se market, a od 20 časova počinje muzički program.

Posetioci će 15. juna moći da uživaju u dva događaja. U dvorištu Gimnazije održaće se “Poetski rasadnik“, a u dvorištu Narodnog muzeja predavanje o Tanasku Rajiću.

Ljubitelji rokenrola imaće svoja četiri dana u okviru rok festivala “Priča“, koji će se održati od 15. do 18. juna na Želovom igralištu. Prve tri večeri, od četvrtka do subote, rezervisane su rok koncerte, dok će u nedelju, poslednjeg dana festivala, uživati ljubitelji elektronske muzike uz nastupe di-džejeva.

Pored ostalih, nastupaju Đura i “Bombaj štampa“, “Van Gog“, “Bjesovi“, Zoe Kida, “Aerodrom“, “Samostalni referenti“…

Program Jun 4

Učenici Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković“ u nedelju, 21. juna, održaće koncert klasične na Gradskom trgu u Čačku.

Nan kasnije, o okviru programa “Moravsko predvečerje“ na Gradskom trgu će se održati koncert izvorne narodne muzike. Nastupaju Miroslav Ilić, Ana Bekuta, Jelena Tomašević, Dušan Svilar, uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički“.

Veliko finale kada je u pitanju program u junu rezervisano je za ekskluzivni koncert “Karmina Burana“, Simfonijskog orkestra i hora RTS-a.