Predstavljeni programi “Interakcije 2023“

Interakcija - Cacanska rodna

Međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma “Interakcija“, posvećena već 18 godina kratkom dokumentarnom filmu, okupiće od 6. do 23. avgusta u Zapadnoj Srbiji, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, studente filmskih akademija iz celog sveta, renomirane predavače i autore u oblasti filmske dokumentaristike iz regiona, kao i ljubitelje dokumentarnog filma, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Čačku, u sali Gradskog veća Grada Čačka, od strane organizatora.

Ovogodišnja “Interakcija“ obuhvata šest različitih programa: 18. Međunarodni studentski filmski kamp i 11. Radionicu dokumentarnog filma, zatim Festival kratkog dokumentarnog filma, pokrenut 2022. godine, kao i sedmo izdanje IVA.lab programa i novoporeknutu regionalnu Teen Doc radionicu i preteći program Meet2Talk, najavljeno je na konferenciji za novinare u Čačku, u kojem će veliki deo programa “Interakcije“ i biti realizovan, u sklopu projekta “Nacionalna prestonica kulture Srbije 2023“.

Izvršni producent Kampa “Interakcija“ Predrag Živković je istakao da kamp počinje 6. avgusta, ali pored toga što će ove godine biti snimljeno tri filma u Čačku, Požegi i Užicu, čačanska prublika će imati prilku i da uživa u sedmodnevnom programu Interakcija Festivala od 16. do 23. avgusta, kao i mladi iz Čačka i okloline da budu učesnici “Teen Doc“ programa.

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka, izrazio veliku zahvalnost “Filmartu“, koji je omogućio da domaćin ovodogišnje Interakcije bude Čačak i da se realizuje u okviru programa Prestonice kulture Srbije. Takođe je naveo da Čačak kroz program Prestonice kulture Srbije podstiče lokalno stvaralaštvo, razmenu kulturnih programa iz drugih sredina, ali i prezentaciju kulturne produkcije Čačka u drugim centrima, pa je tako najavio da će i beogradska publika imati priliku da vidi rezultate ovogodišnje Interakcije, 23. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Naglasio je da su kroz realizaciju projekta Čačanska rodna u brojnim kontaktima sa Ministarstvom kulture RS, upravo Interakcija, Festival Karusel i DUK – Dani urbane kulture tj. Uzlet festival, prepoznati kao nešto što je specifično i da će Grad Čačak nastaviti da neguje potencijale ovih manifestacija i da ih podržava ubuduće.

Selektor Festivala Interakcija, Dejan Petrović, je istakao da publiku u Čačku, ali i Užicu i Požegi, očekuje izuzetan program kratkih dokumentarnih filmova, najpre od programa U fokusu koji je posvećen Čačaninu i velikom reditelju Puriši Đorđeviću kojim će biti otvoren festival, preko vantakmičarskog programa Interscreen, do izvanrednih 15 filmova u takmičarskom programu koji pomeraju granice dokumentaristike, a koji su nagrađivani na velikim i važnim svetskim festivalima.

Slađana Petrović Varagić je, dajući osvrt na ostale programe kao što su IVA.lab, Teen.Doc, posebno naglasila značaj programa Meet2Talk koji je otvoren za javnost, a koji će od 18. do 22. avgusta uključiti veliki broj panela, razgovora, projekcija u kojima učestvuju umetnici, reditelji i filmski radnici iz Austrije, Slovenije, Holandije, Finske, Rusije i Srbije.

Umetnički direktor “Interakcije“ Dejan Petrović istakao je značaj kontinuirane podrške Grada Čačka njihovom projektu, naglasivši da je od 2006. godine Čačak bio domaćin svake godine učesnicima Kampa, i u znak duge saradnje predao je Gradu Čačku hard disk sa 16 filmova snimljenih na teritoriji Čačka od 2006. do 2022. godine.

Među filmovima snimljenim u Čačku su brojni nagrađivani filmovi na festivalima širom sveta, pa i „Ukras sveta“ Stefana Krasića koji je nagrađen na 63. Martovskom festivalu Zlatnom, plaketom Beograda za najbolji kratki dokumentarni film festivala (2016). Petrović je istakao da se nada da su „ove pokretne slike već sada postale kulturno nasleđe Čačka i Čačana, kao i svedoci vremena jednog grada iz ugla inostranih filmskih studenata“.

“Interakcija 2023“ počinje 6. avgusta osamnaestim izdanjem Studentskog filmskog kampa tokom kojeg će 15 studenata režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije iz 12 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kina, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija) snimiti tri kratka dokumentarna filma u Čačku, Požegi i Užicu. Podeljeni u tri ekipe, učesnici će raditi pod mentorstvom Efima Graboja, dokumentariste iz Izraela i autora nagrađivanog kratkog dokumentarca “Dolina vladara“, koji je i sam bio učesnik “Interakcije“. Po završetku snimanja, sve tri ekipe okupiće se u Čačku, gde će montirati filmove.

Filmovi će biti prikazani 22. avgusta na svečanom zatvaranju drugog izdanja Festivala “Interakcija“ u Kulturnom centru u Čačku, a tradicionalno dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.