Predstavljen projekat “Čačak – prva prestonica kulture Srbije“: Više od 60 umetničkih programa, sve počinje prvog dana proleća

Cacanska Rodna, foto Studio Bus (3)

ČAČAK – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović predstavili su u Kulturnom centru program “Grad Čačak – prva prestonica kulture Srbije“. Sadržaji će biti izvedeni u okviru četiri umetničke celine – “Na slobodi“, “Na raskršću“, “Na kaldrmi“ i “Na Moravi“.

Programi, koji zvanično počinju 21. marta 2023. godine, na prvi dan proleća, odvijaće se pod sloganom “Čačanska rodna“ – inspirisanim prepoznatljivim imenom šljive.

Kroz umetnički koncept koji spaja kaldrmisane raskrsnice koje zapljuskuje Morava i sve boji slobodom duha, izraza i snagom inspiracije najavljeno je više od 60 novih umetničkih programa, ali i obeležavanje velikih jubileja.

Titula prva nacionalna prestonica kulture istovremeno je priznanje koje podstiče i jedinstvena prilika za Čačak da entuzijazmom, jasnom vizijom i ozbiljnim ulaganjima napravi suštinski iskorak i bude prepoznat kao nacionalni centar razvoja kulture – naglasila je Maja Gojković.

Cacanska Rodna Maja Gojkovic ministarka kulture foto Studio Bus

Ona je podsetila da su Čačak proslavili Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis, Branko V. Radičević ali i muzičar Bora Đorđević, Radomir Mihajlović Točak, glumica Sonja Savić i mnogi drugi i da je to mesto na kome se prepliću tradicionalno i moderno.

Čačak je grad košarke koji je oduvek bio svoj i poseban i pre svega otvoren prema svima. Poznat kao sredina koja baštini vrednosti slobode, herojstva, istrajnosti i ljubavi prema zavičaju, Čačak je kreativno predstavio svoje prednosti u okviru četiri programske celine, „Na slobodi”, Na raskršću, Na kaldrmi i Na Moravi. Naš zajednički cilj je da predstavimo upravo ove četiri umetničke celine i noseće programske i infrastrukturne projekte i upoznamo javnost sa svim delovima koje su do sada realizovani kao i sa daljim planovima za 2023. godinu – rekla je Gojković.

Kako je istaknuto, osim umetničkog, ovaj projekat uticaće i na infrastrukturni i urbani razvoj grada kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene. Otvaranje Muzeja košarke, obnova Virorove kuće, uređenje arheoloških nalazišta i bolje povezivanje ustanova kulture u jedinstvenu kulturno- muzičku četvrt, samo su neki od projekata koji će umnogome promeniti sliku grada i stvoriti uslove za njegov dalji kulturni razvoj.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je podsetio da se naredne godine, godine u kojoj će grad na Moravi imati tu čast da bude prva srpska prestonica kulture navršiti i mnogi jubileji značajni za život i razvoj i grada Čačka, ali pre svega njegovih žitelja.

Sledeća godina je 175 godina od prvog čitalaštva u našem gradu, 75 godina od osnivanja kompanije “Sloboda“, 60 godina od prvog “Disovog proleća“, 50 godina od početka izlaženja velikog i važnog časopisa “Gradac“… Sve ono što smo, naši prethodnici, kulturni poslenici baštinili decenijama i stolećima, rekao bih da se implementira i unapredjuje u narednoj, 2023. godini. Za mene je ovo jedan od najlepših dana u proteklih šest i po godina koliko sam na čelu grada – rekao je gradonačelnik Čačka.

Cacanska Rodna gradonacelnik Cacka Milun Todorovic foto Studio Bus

Todorović je istakao da će infrastrukturno opremanje svih lokaliteta koje se obavljalo u godini iza nas biti nastavljeno i u narednoj, godini Kulturne prestonice ali i da je sada ostalo samo da se sve ono što se u godinama iza nas uradilo unapredi i da se postojeće manifestacije učine važnijim, bitnijim i vidljivijim.

Čačak je titulu Prestonice kulture Srbije izborio u konkurenciji 18 gradova. Nju će u 2024. godini nositi susedni grad Užice.