Počinje sedmo izdanje “Etnofesta“

Etnofest 23 - Plakat

Sedmi Međunarodni festival “Etnofest“ počinje večeras, 20. jula, i trajaće do 25. jula. Program ovogodišnjeg festivala obeležiće brojni nastupi folklornih ansambala i plesnih grupa iz različitih delova sveta sa preko 300 učesnika u programu.

Pravoj festivalskoj atmosferi, uz predstavljanje kulture i tradicije Kolumbije, Meksika, Grčke, Palestine, Turske, Gruzije, Bugarske, Čilea, Bosne i Hercegovine i Srbije, doprineće i nastupi, koncerti i izložbe koji će biti organizovani u narednih pet dana.

Prvi festivalski dan, 20. jula, počinje u 18.00 časova otvaranjem “Letnjeg sajma turizma“, na kome će se predstaviti kompletna turistička ponuda Srbije i regiona.

Gosti grada Čačka i naši sugrađani, poklonici folklora i narodne tradicije, uživaće u bogatom programu sedmog po redu “Etnofesta”. Pored nastupa folklornih ansambala, biće organizovan bogat program ispunjen različitim sadržajima od koncerata, izložbi, predstava, programski koncipiranih za sve genereacije. Značaj održavanja ovog festivala u Čačku je u činjenici da se kolo nalazi na zvaničnoj UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Etnofest 23 Program

Ove godine na Međunarodnom festivalu “Etnofest“, osim na koncertu Dejana Petrovića i “Big Benda“, publika će uživati i u nastupu Nacionalnog ansambla “Kolo“, koji se posle pet godina vraća u Čačak i koji će na najbolji način predstaviti tradiciju Srba na Gradskom trgu, u petak, 21. jula.

Svečano otvaranje manifestacije, kada će se predstaviti svi ansambli na Gradskom trgu, biće u subotu, 22. jula. Osim na Gradskom trgu, deo programa biće održan u Atomskoj Banji i na Saboru frulaša u Prislonici.

Novitet ove godine na “Etnofestu“ je izložba jela pripreljenih od brašna, koja će biti održana 24. jula od 18.00 časova, u saradnji sa Narodnim muzejom i nosi naziv “Hleb naš nasušni“, a od 20.00 časova, istog dana je predstavljanje naših domaćih autentičnih jela pod nazivom “Ukusi čačanskog kraja i tradicija“.

Festival će u utorak, 25. jula, zatvoriti popularni komičari “Kruševac geto“.

Organizatori festivala su Grad Čačak i Turistička organizacija Čačka, u okviru programa Nacionalna prestonica kulture – “Čačanska rodna“.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Čačak i Ministarstvo turizma i omladine.