Otvoren Etnološki muzej u Čačku

Etnoloski muzej 8

U Čačku je otvoren Etnološki muzej, u Hadžića kući u centru grada, dvospratnoj građevini koju je davne 1854. izgradio jedan od tada najbogatijih Čačana, trgovac Vladimir Hadžić.

Etnoloski muzej 3

Tim povedom u muzejskom kompleksu priređena je velika dramska kompozicija “Zapisi u kamenu“, svojevrsno putovanje kroz prošlost Čačka.

Etnoloski muzej 4

Duh različitih istorijskih perioda dočarali su glumci, koji su kroz procesijski vremeplov vodili glumeći istorijske i fiktivne likove Tiberijusa Klaudijus, Gospu od Gradine, Justinijana, pa sve do trgovca Vladimira Hadžića.

Etnoloski muzej 2

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izrazio je zadovoljstvo što je ostvarena ideja čija je realizacija započeta pre šest godina izvlašćivanjem objekata, a završena zahvaljujući projektu Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023. godine.

Etnoloski muzej 5
  • Zajedno sa Vladom Srbije uložili smo 52 miliona dinara da obnovimo Hadžića kuću i upotpunimo je etnološkom postavkom. Ovo je veliki dan za nas jer je Narodni muzej u Čačku bogatiji za još jednu sjajnu postavku – izjavio je prvi čovek grada.
Etnoloski muzej 7

Direktorka Narodnog muzej Delfina Rajić podsetila je da svoj ekonomski i kulturni procvat Čačak dostiže u drugoj polovini 19. veka, kada počinju da se pored javnih zgrada podižu i reprezentativne privatne zgrade čiji su vlasnici bili bogati trgovci i zanatlije.

Etnoloski muzej 9
  • Enterijeri su bili bogato ukrašeni, ispunjeni stilskim nameštajem, umetničkim predmetima, predmetima strane proizvodnje, ali i domaće radinosti. Upečatljiv primer spratne kuće nastale po evropskim uzorima toga doba, izvedene po uzorima umerenog neoklasicizma akademskog tipa, svakako je Hadžića kuća – rekla je Rajić.
Etnoloski muzej 10

Predsednica Komisije za izbor nacionalnih prestonica kulture Tijana Palkovljević Bugarski naglasila je da je ceremonija otvaranje Etnološkog muzeja bila veličanstvena.

Etnoloski muzej 11
  • Postavka je fantastična i ona pokazuje jedan do sada skriveni ili nepoznati deo kulturnog nasleđa koje čuva grad Čačak ali ceo način na koji je ona prezentovana, kako je otvorena, kako je čitav događaj izgledao večeras jeste zaista nešto čime je Čačak opravdao titulu prve nacionalne Prestonice kulture i Ministarstvo kulture je izuzetno zadovoljno ovim projektom i čini mi se da smo pokazali da ima puno toga što Srbija i gradovi u Srbiji mogu da ponude. Čačak je otvorio taj niz nacionalnih prestonica, a ovo je zaista nešto što je vredno pažnje i što, verujem da će imati puno publike, puno posetilaca i veliku pažnju javnosti – navela je Palkovljević Bugarski.
Etnoloski muzej 14

Etnolog Narodnog muzeja u Čačku Ivana Ćirjaković rekla je da se na prikupljanju vrednih predmeta koji su deo postavke i koje će svi posetioci moći da vide radilo duže od dve decenije.

Etnoloski muzej 13
  • Predmeti su odabrani, zapravo iz starih su čačanskih porodica, svaki od njih ima svoj prelepu priču koju nosi i smatramo sa smo ovom postavkom podigli naš grad na neki nivo, da ljudi vide šta smo nekada bili i šta treba da budemo, tako da smo vrlo zadovoljni. Drago nam je što je to u Hadžića kući koja je ipak najstariji objekat u gradu i nadamo se da će ova postavka živeti, jer pored toga što je stalna postavka, ona ima i galerijski prostor u kome će se dešavati različita događanja i različite izložbe, predavanja, tako da će ovaj muzej živeti jednu novu priču i ova kuća će imati jedan novi život – izjavila je ona.
Etnoloski muzej 15

Čačak će u narednom periodu dobiti još dva muzeja – Muzej srpske pravoslavne crkve u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u centru Čačka, kao i Muzej košarke u najstarijoj Sokolani u Srbiji.