Nenapisana pisma Nadežde Petrović u Palati UNESCO u Parizu

UNESCO - Nenapisana pisma 1

Više od 150 delegacija zemalja članica UNESCO na obeležavanju jubileja 150 godna od rođenja Nadežde Petrović

U Palati UNESCO pod pokroviteljstvom svetske organizacije za umetnost, nauku i kulturu i Ministarstva kulture Republike Srbije, u organizaciji Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“, 2. oktobra priređen je specijalni program povodom obeležavanja 150 godina od rođenja naše slavne umetnice.

Program su činili monodrama ,,Nenapisana pisma“ i digitalna prezentacija o životu i slikarstvu Nadežde Petrović. Zvanicama su se obratili Tamara Rastovac Siamašvili – ambasadorka, stalna delegatkinja Republike Srbije pri Unesku i pomoćnik generalne direktorke Unesko – a za oblast kulture – Ernesto Ottone Ramirez.

Monodrama po tekstu Milkice Miletić inspirisana je slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, a lik slavne umetnice tumači Vanja Milačić iz Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je ovom prilikom izjavila:

UNESCO Vanja Milacic
  • Osećam se privilegovano, dvostruko počastvovana jer mi je ukazano poverenje da kao umetnik oživim lik Nadežde Petrović, ikone srpskog slikarstva i rodonačelnice srpske Moderne, ali i počastvovana da budem medij koji će učiniti da se Nadeždin glas, kao srpkinje visokoumetničkih slikarskih kvalieta čuje u palati UNESCO pred ambasadorima mnogih zemalja. Za mene je ovo nesvakidašnja čast, a ubeđena sam i velika stvar za kulturu Srbije da na ovom mestu, bude predstavljena na ovaj način. Nadežda je ta koja se ujedno izborila za mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti, a ja sam dala maksimum svog umetničkog bića da na ovom mestu eho tog uspeha bude što jači.

Izvođenju monodrame I video prezentacji prisustvovalo je više od 150 delegacija zemalja članica UNESCO. Po rečima Branka Ćalovića, direktora Umetičke galerije ,,Nadežda Petrović“, Grad Čačak se trudi da se na razne načine oduži ovoj neobičnoj, energičnoj ženi koja je pre više od stotinu godina krčila puteve emancipacije, prevazilaženje tradicionalizma i predrasuda.

  • Pored umetničkog kao podjednako važno ističe se njeno patriotsko delo kao primer duboke odanosti svom rodu što je pokazala i svojim ličnim primerom. Otuda je monodrama bila jedan odličan način da se ambasadorima UNESKO, delegatima I ostalim gostima prilbliži delo I značaj ove velike umetnice – naveo je Ćalović.
UNESCO Nenapisana pisma 2

Obeležavanje jubileja, 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, nastavlja se izložbom u Srpskom kulturnom centru u Parizu, koja će biti otvorena od 11. do 28. Oktobra. Centralni događaj za obeležavanje jubileja planiran je za 11. Okorbar u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku, kada će biti otovorena Izložba “NADEŽDA PETROVIĆ. MODERNOST I NACIJA“, autora, prof. dr Lidije Merenik i prof. dr Igora Borozana, koja od 14 februara putuje regionom.