Monodrama o Tanasku Rajiću “Vetar i zastave“ u dvorištu Narodnog muzeja

Foto: Slobodan Vukajlović Bus

“Čačanska rodna“ obeležava 208 godina od Boja na Ljubiću, u kom je poginuo Tanasko Rajić. Tim povodom, u dvorištu Narodnog muzeja u utorak, 6. juna u 20 sati, biće izvedena monodrama “Vetar i zastave“, u kojoj Tanaska Rajića igra mladi glumac Nikola Šurbanović.

Jedan od najistaknutijih ustaničkih junaka, Karađorđev barjaktar i ustanički starešina Tanasko Rajić, rođen 1756. godine u selu Stragari podno Rudnika, poslužio je kao inspiracija poznatom piscu Dejanu Stojiljkoviću da napiše tekst monodrame “Vetar i zastave“ za Gradsko pozorište Čačak.

  • Tanaska Rajića neretko nazivaju našim Vilijamom Volasom, čuvenim škotskim junakom, ovekovečenim u filmu “Hrabro srce“ Mela Gibsona. I zaista, postoje neverovatne paralele. Baš kao i Volas, Rajić je bio čovek iz naroda, posvećen idealima porodice, poštenja i slobode. I umro je kličući slobodi, isto kao i Volas. Tanasko je narodni heroj našeg naroda, kao što je Volas narodni heroj škotskog. Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg – naveo je Stojiljković.

Ova monodrana će za beogradsku publiku biti prikazana 28. juna u Muzeju Vuka i Dositeja.