Maja Gojković: Čačak visoko podigao lestvicu budućim nacionalnim prestonicama kulture

Maja Gojkovic - Prestonica 2

Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Maja Gojković izjavila je da će za buduće gradove prestonice kulture Srbije biti veliki izazov da dostignu lestvicu koju je svojim programima tokom ove godine postavio grad Čačak.

On je to rekla prilikom današnje posete Čačku – prvoj Prestonici kulture Srbije, kada je obišla novoizgrađeni amfiteatar ispred Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, koji je deo nove muzejske četvrti, kao i Galeriju na Moravi.

Mnogo je infrastrukturnih projekata koji su ostvareni u okviru projekta Prestonica kulture. Danas otvaramo amfiteatar i ubeđena sam da će ovdašnji stanovnici, ali i iz okolnih mesta želeti da dolaze i posećuju kulturne sadržaje u Čačku – istakla je ministarka kulture.

Ona je navela i da će, pre nego što Čačak simbolično preda titulu prestonice kulture gradu Užicu, 21. marta biti otvoren Muzej košarke i da će se u narednom periodu vredno raditi na realizaciji tog projekta.

Podsetiću da je tokom ove godine u saradnji sa Galerijom Matice srpske održana izložba “Kolekcija kao ogledalo“, koja je okupila najveći broj posetilaca u istoriji Galerije “Nadežda Petrović“. Nedavno je otvorena izložba “Sloboda“, povodom 75 godina rada najpoznatije čačanske kompanije, održani su jubilarno 60. “Disovo proleće“ s brojnim književnim gostima iz cele Evrope, kao i koncerti klasične i popularne muzike sa više desetina hiljada posetilaca. Sve ove i brojne i druge manifestacije pokazale su opravdanost pokretanja projekta Prestonice kulture Srbije. Ovom prilikom, zahvalila bih se i lično i u ime Ministarstva kulture gradonačelniku Todoroviću i njegovom timu na uspešnoj realizaciji, čime su visoko postavili letvicu budućim nacionalnim prestonicama kulture – zaključila je Maja Gojković.