Završni radovi na postavljanju skulpture “Raspon u tenziji“ Olge Jevrić

Raspon u tenziji 2

U zoni ispred pešačkog mosta na gradskom bedemu sa desne strane Morave započeti su završni radovi na postavljanju skulpture Olge Jevrić “Raspon u tenziji“.

Projekat izvođenja skulpture osmišljen je 2009. godine uz odobrenje i, kako je tada navedeno, iskrenu radost Olge Jevrić. Autor i inicijator projekta, istoričar umetnosti Ljubiša Simović, kustos u kraljevačkom muzeju i tadašnja direktorka Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, istoričarka umetnosti Milica Petronijević, odabrali su zajedno sa umetnicom skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata odrednica – Čačak.

Po izričitoj želji umetnice, posao izrade skulpture poveren je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i kustosa Ljubiše Simovića. Međutim, projekat tada nije dovršen i pored ozbiljnih priprema i započetih poslova, pa je “kob“ neizvođenja skulptura Olge Jevrić nastavila da traje i posle njene smrti.

Raspon u tenziji 1

Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta koji je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U tom smislu, izvođenje skulpture “Raspon u tenziji (Čačak)“ u godini kada je Čačak Nacionalna prestonica kulture i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, prava je prilika da se na dostojan način odužimo Olgi Jevrić, isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji – saopšteno je iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.