Vrhunskim programom na Gradskom trgu Čačak zvanično postao Prestonica kulture Srbije

Foto: Marina Pešić

Svečanom ceremonijom i multimedijalnim spektaklom na Centralnom gradskom trgu pod nazivom “Sve boje slobode“, 21. marta 2023. godine Čačak je i zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture.

Program je okupio nekoliko hiljada Čačana koji su uživo pratili spektakl koji je završen impresivnim vatrometom sa zgrade Kulturnog centra Čačka. U programu ceremonije otvaranja učestvovali su glumci Vanja Milačić, Bojan Krivokapić, Una Đelošević, Nikola Stanković, Nenad J. Popović, Vladimir Jocović i Todor Trifunović, kao i muzičari Bilja Krstić, Braća Teofilović, sopran Marija Nešić, Nenad Marić – Kralj Čačka, Čegi Bend, KUD “Dule Milosavljević – Žele“ i hor muzičke škole “Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka.

VANJA MILACIC foto bus plus produkcija
Foto: Bus plus produkcija

Pre samog spektakla, u prostorijama Kulturnog centra Čačka, okupljenijim medijima na svečanoj Akademiji obratili su se gradonačelnik Čačka, Milun Todorović i ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije, Maja Gojković. Među gostima bio je veliki broj zvaničnika iz Vlade Srbije, diplomatskog kora, kao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Braca Teofilovic foto BUS PLUS PRODUKCIJA
Foto: Bus plus produkcija

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković rekla je tom prilikom da se ovim događajem ispisuju nove stranice istorije ovog grada, Moravičkog okruga i čitave srpske kulture.

  • Od večeras i tokom cele 2023. godine, Čačak će biti centar kulture i umetnosti naše zemlje. Pored savremenih formi stvaralaštva, brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačnom i upečatljivom. Bogatstvo programa, nova mesta namenjena kulturnim sadržajima i lepota predela koji okružuju grad na Moravi, garantuju da će Čačak biti mesto okupljanja ljubitelja kulture iz zemlje i inostranstva – poručila je ministarka.
Maja Gojkovic foto BUS PLUS PRODUKCIJA
Foto: Bus plus produkcija

Ukazala je da je projekat Nacionalne prestonice kulture važan deo decentralizacije kulturnog života što je jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

Kroz četiri tematske celine, u narednom periodu, pod sloganom “Čačanska rodna“, predstaviće se najbolja ponuda grada na obalama Zapadne Morave.

  • “Na slobodi“, “Na Moravi“, “Na raskršću“, “Na kaldrmi“ definišu Čačak vekovima unazad, ali ono sto je od početka naša vizija jeste da potvrdimo ono što je decenijama iza nas – i Disovo proleće i Memorijal Nadežde Petrović, ali i druge manifestacije koje su uzele utemeljenje u kulturi Srbije i regiona – i “Krug“, “Animanima“, časopis “Gradac“, Dani urbane kulture, “Karusel“ i sve ono što su prethodnici radili, a radili su puno, uz ogromnu podršku predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije, shvatajući da kada Evropa ima prestonicu kulture da to može i naša država. Kao pioniri u ovom poduhvatu učinili smo da pored nematerijalnih dobara ostanu i Muzej srpske pravoslavne crkve u okviru našeg hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, uz stalnu etnološku postavku u Hadžića kući i, naravno, sublimacija treba da bude za Dan grada 18. decembra kada ćemo na svečanoj Sednici predati baklju kulture našem komšijskom gradu Užicu, i da ostavimo i trajnu vrednost kroz Muzej košarke koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope, a možda i u čitavoj Evropi. Čačak je uvek imao sa čim i sa kim da se pohvali i podiči, biće mnogo iznenađenja tokom godine – rekao je gradonačelnik Čačka i najavio koncert „Riblje čorbe“ na Gradskom trgu u Čačku, već u sredu 22. marta od 20 sati.
Milun Todorovic foto BUS PLUS PRODUKCIJA
Foto: Bus plus produkcija

Prestonica kulture Srbije jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture sa ciljem da se uz podršku lokalnim samoupravama ojačaju ključni faktora kulturnog razvoja. Projekat obuhvata i izgradnju ustanova kulture: Muzeja košarke i Kulturnog inkubatora, razvoj arheoloških lokaliteta i rekonstrukcija urbanih celina kao što je plato Nadežde Petrović.

Kralj Cacka foto BUS PLUS PRODUKCIJA 15
Foto: Bus plus produkcija

Kroz četiri programske celine: “Na slobodi“, “Na raskršću“, “Na kaldrmi“ i “Na Moravi“, projekat “Čačak 2023“ predstavlja svoju bogatu istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i gradske priče.