Višeminutne stojeće ovacije nakon predstave “Ko igra Sonju Savić“ (FOTO)

Sonja Savic - Predstava 1

Predstava “Ko igra Sonju Savić“ premijerno je izvedena u Čačku, 22. maja, u okviru projekta “Čačanska rodna“ – Prestonice kulture Srbije 2023.

Sonja Savic Predstava 3

Sonja Savić u ulozi pet glumaca priča priču o svom životu umetnika na ovim prostorima. Priču o slobodi, ljubavi, istini, ali i tužnoj sudbini ispratila je prepuna sala u Kulturnom centru Čačak, a na kraju predstave glumci i autorska ekipa pozdravljeni su višeminutnim stojećim ovacijama.

Sonja Savic Predstava 2

Ovo je autorska predstava reditelja Andraša Urbana, koja je produkcijska saradnja Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra Beograd. Posle premijere, reditelj je izjavio da su glumci herojski izveli predstavu i da je pozitivno zatečen čačanskom publikom koja je došla u velikom broju i u punoj koncentraciji gledala celu predstavu u punoj sali. ,

Sonja Savic Predstava 6
  • Ovo je priča o izgubljenim generacijama i talentima. O tome kako na ovim prostorima samo do određene granice postojimo, a onda se sve “samelje“ u nešto – rekao je Urban.
Sonja Savic Predstava 4

Autorka teksta, Vedrana Božinović, izjavila je:

  • U ovoj prestavi korišćene su Sonjine reči, jer čitajući sve što su drugi rekli i pisali o njoj, shvatila sam da je najvažnije ono što ona govori sama. Sonja je komunicirala sa nama kroz dva meseca rada na ovoj predstavi i Sonja će komunicirati sa scene sa publikom koja ovu predstavu bude gledala. Ova predstava postavlja veoma važna pitanja, zato što ih ne postavljamo mi, nego ih postavlja Sonja. Pitanja o granicama, o tome ko ih postavlja i ko na njih pristaje, o slobodi, ali, za mene važno, pitanje o odgovornosti čoveka i o odgovornosti umetnika.
Sonja Savic Predstava 5

Autorski tim predstave čine Andraš Urban (režija, koncept, scenografija), Vedrana Božinović (dramaturgija), Selena Orb (kostim), Irena Popović Dragović (muzika), Aleksandar Bradić (izvršna produkcija).

Sonja Savic Predstava 1

Igraju: Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović, Ivana Terzić, Julija Petković.

Prva repriza predstave biće u Bitef teatru u Beogradu, u sredu, 24. maja.

Fotografije: Bus plus produkcija