Veče za pamćenje uz džez i sving

Big bend 8

Piše: Dušan Darijević

Slavljenik, Big Band RTS-a, ove godine serijom koncerata obeležava sedamdeset i pet godina rada. Ovo je treća generacija muzičara, istakao je Vladimir Krnetić, dirigent beogradskih džezera u podmlađenom sastavu.

Big bend 1

Sinoćni koncert, naravno nije i prvo gostovanje u Čačku, na istom mestu smo ih slušali i pre par godina. Sa Big Bandom svojevremeno su svirali i naši najpoznatoji džez muzičari Duško Gojković, Ala Kovačev, Bora Roković, Stjepko Gut i mnogi drugi.

Big bend 2
Big bend 3

Za ovu priliku, solista je bio Uroš Perić, klavirista iz Slovenije, poreklom iz Srbije, majka mu je rođena u Trbušanima kod Čačka. Perić je nenadmašni izvođač pesama čuvenog Reja Čarlsa, što je i bila osnova izvedenog repertoara, uz jedan instrumental koji je izveo orkestar bez klaviriste i jedan standard Bitlsa.

Big bend 4
Big bend 5

Od početka do kraja Perić je bio u punoj formi, svirački raspoložen uz odličnu pratnju orkestra i jako dobar zvuk. Mene je odlična interpretacija Reja Čarlsa podsetila na davno leto 1979. godine kada sam kao petnaestogodišnjak, samo par koraka dalje od večerašnje događaja u prodavnici PGP RTB-a, kupio dupli kompilacijski album velikog majstora Reja Čarlsa. Vrele dane do polaska u prvi razred srednje škole prekraćivao sam uz mnoge pesme koje smo i sinoć čuli.

Big bend 6

Prijatno veče, blago, nenametljivi zvuci sigurnog orkestra i ubedljivog soliste. Više od hiljadu Čačana se sasvim opustilo u jednostavnom uživanju uz džez, a muzičari nakon osveženja i domaće hrane ponovo kreću na put, na naredni koncert, Budva ih čeka.

Big bend 7

Naravno i ovaj izvrsni događaj je deo programa „Prestonice“ i ovog puta dobra organizacija Turističke organizacije Čačak. Veliki violinista Nemanja Radulović na istom mestu imaće nastup 11. jula, a dan kasnije i Bilja Krstić.