U Kulturnom centru počela 17. “Animanima“

Animanima 23 - Otvaranje 1

U Kulturnom centru Čačak u utorak uveče otvoreno je 17. izdanje Festivala animiranog filma “Animanima“.

Animanima 23 Otvaranje3

Festival donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće 32 ostvarenja iz osamnaest zemalja.

Animanima 23 Otvaranje 2
  • Okosnicu festivala predstavlja glavni takmičarski program na koji smo jako ponosni, jer stiglo je preko 2.000 prijava, a mi smo izdvojili samo 32 filma iz 18 zemalja. Mislimo je da je to jedan od mogućih prikaza relevantne savremene evropske i svetske produkcije – rekao je programski direkror “Animanime“ Milen Alempijević.
Animanima 23 Otvaranje izlozba Finska 2

Odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine, naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film “Trgovci ledom“ ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar.

Animanima 23 Otvaranje izlozba jazz 3

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne u duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Ne propustite ni dugometražni program, kao ni animirane dokumentarce u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH, i specijalni program “Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“.

Animanima 23 Otvaranje izlozba jazz 2

Pre zvanične ceremonije otvaranja, u Likovnom salonu Kulturnog centra upriličena je premijerna izložba izložba “Strip i džez: Ritmovi prostora“ čiji su koautorki istoričarka umetnosti Andrijana Ružić i Milen Alempijević. Izložba će trajati do 30. septembra.

Animanima 23 Otvaranje izlozba jazz 6

U srednjem holu Kulturnog centra Niklas Lindkvist, ambasador Finske u Srbiji, otvorio je izložbu “Iza očiju svet“, finskog fotografa i ilustratora Tima Viljakainena, poznatog po portretima umetnika sa zatvorenim očima, među kojima su mnogobrojni dobitnici Oskara za animirani film. Izložbu Tima Viljakainena možete pogledati do 30. septembra.

Animanima 23 Otvaranje izlozba Finska 4

Foto: Bus plus produkcija