U Čačku postavljen prvi 3D model murala za slepe i slabovide

3D tabla mural 3

Na zidu Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku je oslikan mural za koji je urađen i 3D model sa opisom na Brajevom pismu. Mural i model su urađeni u okviru Nacionalne prestonice kulture Srbije 2023 – Čačanska Rodna, u gradu koji je zahaljujući DUK festivalu, jedna od najvećih galerija ulične umetnosti u zemlji.

3D tabla mural 1

U okviru poznatog čačanskog festivala DUK (Dani urbane kulture) umetnica Maja Stojanović – Zmaja je oslikala mural na zidu Doma saveza za slepe i slabovide. Uz podršku Ambasade Španije urađen je i 3D model sa opisom na Brajevom pismu koji je postavljen pored murala. Mural i 3D model su nastali sa ciljem da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama. Ovo je prvi 3D model murala u Čačku, a jubilarni deseti u Srbiji – koji je realizovan u okviru projekta “Umetnost u prolazu“.

Grad Čačak predstavlja značajan nacionalni i regionalni centar kulturne produkcije, posebno kada je ulična umetnost u pitanju, a korišćenjem inovativne 3D tehnologije se omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama.

  • Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti, zato kroz 3D modele želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama. Veoma smo srećni što je postavljeni model u Čačku, deseti jubilarni 3D model u Srbiji. Ovim modelom se skreće pažnja na potrebe slepih i slabovidih, ali se i proslavlja rad lokalnih umetnika u okviru festivala DUK, te Nacionalne prestonice kulture, kao i španska kultura – rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti ispred Street Art Belgrade organizacije.

Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu, izjavio je ih je projekat od samog početka snažno privukao zbog svoje teme – učiniti umetnost dostupnu svim članovima zajednice.

  • Svesni smo da je to izazov sa kojim se suočavaju mnogi, u celom svetu, i da je važno da u kontinuitetu ulažemo napore kako bismo promenili situaciju. Ovaj mural predstavlja našu saradnju – lokalna umetnica Maja Stojanović je savršeno predstavila kroz boje jedan od najupečatljivijih simbola španske kulture, španskog bika – rekao je Otero Kastro.
3D tabla mural 5

Umetnica Maja Stojanović – Zmaja govorula je o inspiraciji za ovaj umetnički i društveno odgovoran projekat.

  • Inspiracija za mural mi je bio čuveni bik Ferdinand iz crtanog filma, pošto volim da slikam karaktere životinja i to u pozitivnom kontekstu. Ovaj bik je omaž partneru projekta, Ambasadi Španije koja je omogućila da se uradi 3D model za mural, prvi u Čačku koji približava uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama – istakla je Zmaja.

Mural i 3D model sa Brajevim pismom se nalaze na zgradi prostorija Doma za slepe i slabovide u Čačku.

  • Tako je našim članovima omogućeno da osete uličnu umetnost dodirom. Za nas ovo znači da se polako uključujemo u svet umetnosti i osećamo poboljšanje jer na neki način ulazimo u svet jednakih, svet bez barijera – kazao je Dejan Tomić, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Čačak
3D tabla mural 2

Međuopštinska organizacija slepih Čačak deluje u okviru sastava Saveza slepih Srbije i okuplja preko 300 članova iz Moravičkog okrug, od čega je 170 članova u gradu Čačku.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade“, a realizaciju je podržala Ambasade Španije. Mural i model u Čačku su realizovani u saradnji sa DUK festivalom, Savezom slepih i slabovidih Čačka i Gradskom organizacijom slepih Beograda, u okviru Prestonice kulture Srbije 2023 – čačanska rodna.