НА ПОНОС СВИХ!

ТРАНСФОРМАЦИЈА КАЛДРМЕ

Чачак у овој години добија ново рухо на које ће свако моћи да буде поносан: не само због предивне пешачке зелене зоне, већ и због мноштва културних, уметничких и историјских садржаја и нових простора за културу на једном месту

Galerija Nadezda Petrovic render
Galerija Nadezda Petrovic
Trg Nadezde Petrovic 1
Trg Nadezde Petrovic 2

Сваки Чачанин када се нађе у белом свету, говори о свом родном месту са носталгијом. С поштовањем у гласу труди се да наброји што више великана који су име Чачка носили (или носе) с љубављу на својим плећима.

Заиста, леп је ово град, подељен Западном Моравом на два дела.

Леп је ово град који спокојно спава између Јелице, Овчара, Каблара и Вујна.

Леп је ово град који баштини у себи толико историје.

А КАД СЕ ОВА ГОДИНА ЗАВРШИ…

Када се ова година заврши, Чачак ће бити још лепши.

У њему ће бити много тога што ће посетиоцима из земље и са разних страна света, сваки Чачанин  и свака Чачанка поносно показивати.

Неће то само бити нови Дом здравља у Љубићу, или нове саобраћајнице. Неће то ни бити само  многобројни објекти улепшани муралима, од којих ће неки постати места по којима ће Чачак бити у свету познат. 

Биће то и шеталишна зона у строгом центру града у којој ће мирно моћи да расту деца, која ће, једног дана, име овог града прослављати својим успесима и достигнућима.

Пешачка зона ће са једне стране почињати строгим, али праведним и великим Војводом Степом, који већ деценијама немо гледа у правцу куће у којој је старост провео. Пешачка зона ће се са друге стране завршавати спомеником чувеног Мештровића великој Надежди Петровић.

НИГДЕ НИКАД ВИЂЕНО

Тамо где данас почиње улица Жупана Страцимира, оснивача овог града, почеће наша нова бајка: стари центар оивичен Задужбином жупана Страцимира, црквом Богородице Градачке, данас црквом Светог Вазнесења Господњег, зградама Народног Музеја, Гимназије и Економске школе – постаје Трг Надежде Петровић.

Тако ће се јединствена историјска целина заокружити у шеталишну зону, оплемењену предивним спомеником нашој славној сликарки, простором за шетњу, одмор, са клупама и зеленилом. А зеленила, зна се, никад доста када живиш на калдрми.

Намера оних који су осмислили овај простор је да он одише душом Града, да камен који упија сунце, упамти кораке шетача.

Чачак ће добити и јединствени историјски центар, какав не постоји нигде у Европи: када се заврше реконструкције улица Жупана Страцимира и Цара Душана, гости нашег града ће само неколико минута након што пређу преко моста који је опкорачио Западну Мораву, бити у прилици да уживају у посети правој музејско-галеријској четврти. У оквиру те четврти биће црква, Уметничка галерија ”Надежда Петровић”, Музеј кошарке, Дечји музеј, Градски музеј, Историјски архив и Хаџића кућа у којој ће бити етнографска поставка нашег Чачка.

Све то, заједно са Културним центром смештеним у згради која је провиђењем, уместо на приморју, као зграда једног аеродрома, завршила у граду на Морави, Чачак ће добити јединствени простор који не постоји у Србији, простор у коме ће моћи да покаже гостопримство, да се подичи својим ствараоцима, да се поноси својом историјом, да навија за своју будућност.

И ТО НИЈЕ СВЕ

Велики радови ће се изводити и око Уметничке галерије ”Надежда Петровић” и зграде у којој се сада налази Полицијска управа Чачак.

Прошириће се травнате површине, посадиће се нова стабла на простору целог комплекса, реконструисаће се комплетна инфраструктура.

Уметничка дела на зеленим површинама добиће нову амбијенталну јавну расвету и амфитеатар који ће Уметничка галерија ”Надежда Петровић” користити за представе и концерте, радионице, предавања, пројекције, панеле…

Улица Цара Душана добиће бициклистичке стазе, дрворед, пешачке стазе и постаће зона успореног садржаја.

Касније ће Полицијска управа бити измештена на нову адресу, а објекат ће постати саставни део Уметничке галерије. У њему ће бити изложена Стална поставка и репрезентативна дела, које Уметничка галерија ”Надежда Петровић” поседује у својим фондовима, а житељи Чачка и њихови гости ретко имају прилику да их виде због густих програмских активности које ова галерија реализује.

ДА НЕ ЗАБОРАВИМО ТЕРМЕ

Када је, пре нешто више од пола века, тим археолога пронашао Римске терме у строгом центру вароши, почели су радови на античком наслеђу града и околине.

Зато су чачанске Римске терме, јединствене по својој локацији, морале да се ревитализују!

Приступ Римским термама биће отворен са стране Градског шеталишта. Тако ће терме оживети, а посетиоци ће – уживати.

Запамтите: ако сте рођени у овом граду, слободно у госте позовите своје пријатеље са свих меридијана! Нећете се ни постидети, нити покајати. Осим што смо познати по гостопримству и сјајној кухињи, бићемо познати по фантастичном центру града и по свему ономе по чему је Чачак већ одавно познат.

Hadzica kuca
Muzej 1 1
Muzej 2 1
Muzej 3 1