Tikalo posle 22 godine u zavičaju (FOTO GALERIJA)

Tikalo 1

ČAČAK – U Kulturnom centru Čačak otvorena je izložba “Odjeci vremena – Tikalo“, posvećena stvaralaštvu Čačanina Mihaila Đokovića Tikala, jednog od najznačajnijih živih slikara sa ovih prostora.

Tikalo 10
Tikalo 12

Izloženo je više od 30 slika i crteža iz različitih perioda. Kuriozitet je da se u postavci nalaze i crteži iz Tikalovog ranog perioda, među kojima i oni nastali u gimnazijskim danim ovog slikara.

Tikalo 17
Tikalo 16
Tikalo 3

Izložbu je otvorio Novinar Petar Peca Popović koji je naglasio da se Tikalo nakon 22 godine vratio u svoj zavičaj.

Tikalo 15 Peca Popovic
Tikalo 13
Tikalo 2

“Theatrum mundi ili ogledalo sveta prvog Đokovića naših života vratilo se posle 22 godine u svoj zavičaj, prvu srpsku prestonicu kulture. Imao sam čast da podelim radost otvaranja tog događaja nazvanog „Odjeci vremena“ u društvu Vesne Petrović neumorne urednice likovnog programa u čačanskom Domu kulture i Miodraga Danilovića istoričara umetnosti, pedagoga i rokera, pred svetskim umetnikom Mihailom Đokovićem Tikalom i impozantnim brojem posetilaca iz cele Srbije.

Tikalo 5
Tikalo 4

“Gospodar filozofske četkice i vlasnik ruke koja je sposobna da otelotvori sve što su neobuzdana fantazija i uobrazilja sposobni da svedu na „intimnu priču“ platna, zapravo gradi vodič za razumevanje ljudi od drugačijeg materijala. Pri tom ostaje slikar čije vjeruju izmiče strogo definisanim tumačenjima i racionalnom raščlanjivanju. On kreira poseban svet koji, iako osuđen na okruženje raznih spodoba, hrabro čuva simboliku prometejske vatre i moć primera pred kakvim se ne ostaje ravnodušan“.

Tikalo 9
Tikalo 15 Peca Popovic

Nije za džabe Draško Ređep odavno uskliknuo – Tikalo Genije!“

Foto: Bus plus produkcija