Svečano otvaranje 9. Međunarodnog bijenala vizuelnih umetnosti

Bijenale 23

U velikoj sali Kulturnog centra u subotu, 18. novembra, svečano će biti otvoreno 9. Međunarodni bijenale vizuelnih umetnosti “Biblioteka – Otvorena knjiga Balkana“.

Uz izložbu će biti priređen i koncert, a program počinje u 18 sati.

Izložba koja nosi naziv Fabrike umetnicima – umetnost radnicima“ biće realizovana na sva tri nivoa izložbenog prostora Kulturnog centra Čačak, kao i u Galeriji Narodnog muzeja.

Učesnici u muzičkom delu programa su Boban Bjelić, majstor na harmonici, operski pevač Slavko Nikolić i Neda Nikolić koja će svirati frulu.

Izložbu će otvoriti otvoriti dr Milena Dragićević Šešić, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i šef katedre UNESKO-a za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Na izložbi će biti izloženo 128 radova 51 umetnika iz: Australije, Argentine, BiH, Brazila, Engleske, indije, Italije, Japana, Koreje, Nemačke, SAD, Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije i Srbije. Realizovani u različitim materijalima i tehnikama (slika, skulptura, objekat, fotografija, video), a oko 1.000 radova biće prikazano u elektronskoj formi.

Izložba ukazuje na različite forme komunikacije umetnika i fabrika, kao privrednih subjekata, njihov uzajamni doprinos u kvalitetu realizacije, formiranju fabričkih fundusa, oplemenjivanju prostora, ali i mogućoj ulozi umetnika u brendiranju firme. Poseban akcenat je na izboru radova nastalih na alternativnim rezidens radionicama organizovanim u devastiranim i napuštenim fabričkim prostorima, kao posledica tranzicionih procesa, ratnih razaranja, epidemije kovida-19 i drugih uzroka.