Strahinja Babić: Oslikavanje silosa doprinosi novom identitetu šireg centra grada

Murali 100 4

Strahinja Babić, predsednik udruženja Dani urbane kulture

Projekat “Silosi“ realizuje udruženje Dani urbane kulture i DUK festival u saradnji sa Nacionalnom prestonicom kulture “Čačanskom rodnom“. Udruženje je do sada oslikalo preko 100 murala u Čačku, čime smo došli do prepoznatljivosti i do prilike da oslikamo jedan tako veliki format kao što su silosi bivšeg “Žitoprometa“.

Sa izgradnjom novog bulevara silosi postaju integralni deo centra grada, a cela ta gradska zona je sa izgradnjom nove saobraćajnice tražila revitalizaciju. Otuda i prepoznavanje potrebe da taj integralni deo grada dobije novi identitet i da postane deo urbanog jezgra Čačka.

Sama lokacija silosa je jako zanimljiva. Znamo čemu su služili, to je jedan napušteni industrijski kompleks i mislim da povezivanje jednog istorijskog lokaliteta koji je imao jak industrijski značaj sa davanjem novog identiteta je veoma lep spoj.

Ideja je da ispred silosa stvorimo novu kulturno mesto u gradu Čačku. Oslikavanjem silosa dajemo novi identitet tom prostoru, kao što je formirana značajna kulturna tačka u Parku mladosti na Moravi.