Smotra 99 vrhunskih šljivovica, samo jedna je mogla biti najbolja

Smotra sljivovice 23 1

U Institutu za voćarstvo održana je 12. Smotra najboljih srpskih šljivovica. Smotra najboljih srpskih rakija održana je u okviru projekta “Čačanska rodna Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023“ i nazvana je Festival rakije “DOOBRA!!!“.

Smotra sljivovice 23 2

Viši naučni saradnik Insituta za voćarstvo dr Branko Popović navodi da na smotru tradicionalno dolaze šljivovice koje su na regionalnim smotrama širom Srbije tokom protekle godine ocenjene najvišim ocenama, pa je izuzetno teško uopšte se pojaviti na završnoj smotri u Čačku, koja predstavlja svojevrsnu Ligu šampiona kada su u pitanju rakije od šljive.

Smotra sljivovice 23 3
  • Ove godine učestvovalo je 99 najboljih šljivovica. Ocenjivanje uzoraka sprovela je ekspertska komisija sastavljena od devet najpriznatijih eksperata za šljivovice. Praktično su svi univerzitetski radnici sa od 30 do 50 godina iskustva u proizvodnji i ocenjivanju kvaliteta šljivovice i drugih jakih alkoholnih pića. Najboljom rakijom u Srbiji za 2022. godinu proglašena je šljivovica destilerije “Emperus“, koja se nalazi u selu Viševac kod Rače Kragujevačke, na drugom mestu bila je rakija destilerije “Zavet“ iz sela Čumić kod Topole, a treća je bila rakija “Stara pesma“ iz okoline Bajine Bašte. Razlike između ove tri rakije bile su po jedan stoti deo poena, tako da je prva dobila 19,14, druga 19,13, a treća 19,12 poena. Dakle, sve tri rakije su mogle da pobede, a ovom slučaju malo je odlučila i sportska sreća i praktično foto finiš. Sve tri su izuzetne rakije, a različite su po aromatskom sklopu koje nude – istakao je dr Popović.
Smotra sljivovice 23 7

Najbolje rakije predstavljene su građanstvu, pošto su aktivnoosti smotre izmešten u dvorište Instituta za voćarstvo

Smotra sljivovice 23 4

Ove godine u okviru smotre promovisana je aktivnost Narodnog muzeja u Čačku, koji je bio nosilac upisa šljivovice na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Smotra sljivovice 23 6
  • Rakiju smo prvo upisali na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, 2015. godine. Nosilac ovog elementa je Grad Čačak. Rakiju posmatramo kao alkoholno piće, a zaboravljamo koliko ima značaj u društvenom i duhovnom životu. Važna je, ne samo u životnim običajima, u godišnjem ciklusu čoveka, već i kao narodni lek, pa je i prepoznata kao naše kulturno nasleđe. Da bi neki element bio upisan na Nacionalnu listu mora da ima održivost, da je duboko ukorenjen u našoj tradiciji i da smo sigurni da će u budućnosti biti očuvan – kaže etnolog Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku.
Smotra sljivovice 23 5

“Čačanska rodna“ pravi je slogan za srpsku prestonicu kulture, smatra direktor Instituta za voćarstvo Darko Jevremović.

Smotra sljivovice 23 8
  • Do sada su u Institutu stvorene 44 sorte voćaka. Najbrojnije su šljive, stvoreno je 18 sorti, a jedna od prvih je upravo “čačanska rodna”, po kojoj i godina kulture u Čačku nosi ime. Možda je to i najbolja sorta šljive koja je stvorena u našem Institutu, ali proizvođači šljive i šljivovice treba da odluče da li je bolja “čačanska rodna” ili “čačanska lepotica” – naveo je on.

Fotografije: Bus plus produkcija