Šerbedžija: U Čačak sam došao sa groba Sonje Savić

Bus plus produkcija

Proslavljeni jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija izjavio je danas da dolazak u Čačak duguje uspomeni na njegovu “divnu koleginicu Sonju Savić“.

Šerbedžija će večeras muzičko-poetskim programom “Eto pjesma“ otvoriti 60. Disovo proleće, a istakao je da je u grad na Moravi došao upravo sa groba Sonje Savić u Donjoj Gorevnici, gde je, kako je rekao, ostavio ruže.

U Čačak nisam dolazio mnogo puta, ali me je ovaj grad impresionirao zbog mnogih stvari, najpre zbog mojih savremenika koji su mi bili dragi, poput Puriše Đorđevića, Miše Radivojevića, Bore Čorbe… Ipak, Sonja Savić je bila jedna od najdivnijih duša na svetu, najdivnija, najčasnija, kao suza. Sonja je bila sama nežnost. A da ne govorim o njenoj briljantnoj inteligenciji i o njenom briljantnom talentu. Svi moji studenti su obožavali Sonju Savić. Koga god sam upoznao iz filmskog sveta, ili intelektualaca, ili pesnika, svi su rekli da je Sonja Savić jedna od najvrhunskijih zvezda i osoba u bivšoj Jugoslaviji i to je još uvek i posle svoje smrti u ljudima koji gledaju njene filmove – naglasio je Šerbedžija.

On je poručio Čačanima da ne dozvole da provincijski duh nadvlada one koji odlučuju, već Sonjino stvaralaštvo, zahvaljujući kome je pronela ime Čačka širom sveta.

Ona zaslužuju trg ili ulicu sa svojim imenom u rodnom gradu – istakao je Rade Šerbedžija.