Sedam filmova sa festivala “Slobodna zona“ u Galeriji “Nadežda Petrović“

Slobodna zona - Plakat

U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u Čačku, od 15. do 21. maja, biće organizovana revija filmova sa festivala “Slobodna zona“, u okviru segmenta “Na slobodi“ programa Prestonica kulture Srbije.

Čačanska publika će svake večeri od ponedeljka do nedelje biti u prilici da pogleda najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Sedamnaesta turneja festivala “Slobodna zona“ u Čačak donosi filmovi koji su osvajali najveće nagrade i koji su pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike, od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Čačanska publika imaće priliku da pogleda čak sedam filmova među kojima će se naći pobednik Kanskog festivala i dobitnik Evropskog Oskara, film “Trougao tuge“, svojevrsnu kritiku današnjeg kapitalističkog društva; zatim jedan od pobednika 18. Zone “Ljubav, nemačke marke i smrt“, film-esej, skoro pa tutorijal iz oblasti nemačke i turske novije istorije, koji govori o poslovima turskih emigranata, gastarbajterima, nostalgiji i njihovoj muzici.

Slobodna zona Trougao tuge
Trougao tuge

Na repertoaru ovogodišnje Turneje publika će imati priliku da bolje upozna život u ravnicama Bolivije kroz film “Utama“. Zatim, priču o jedinoj indijskoj novinarskoj organizaciji koju vode žene – snažan dokumentarni film “Pisanje vatrom“.

“Prekovremeni rad“ je fantastično psihološki nijansirana francuska drama koja prati samohranu majku koja ne želi da odustane od boljeg posla i koja nastoji da svojoj deci i sebi obezbedi pristojan život. Igrani film “Nežno“ je film o opsesiji bodibildingom, romantici, (ne)ispunjenosti i ljubavi ispričan između serija ponavljanja i brojenja kalorija.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove “Časna sestra fudbalski trener“, igrani španski film koji osim humora, čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni jednoj časnoj sestri da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima.

Slobodna zona Casna sestra
Časna sestra fudbalski trener

Projekcije će se, već tradicionalno, održavati u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“.

Raspored projekcija u Čačku:

Ponedeljak, 15. maj – Pisanje vatrom
Utorak, 16. maj – Trougao tuge
Sreda, 17. maj – Utama
Četvrtak, 18. maj – Nežno
Petak, 19. maj – Prekovremeni rad
Subota, 20 maj – Časna sestra fudbalski trener
Nedelja, 21. maj – Ljubav, nemačke marke i smrt