Prostor oko UG “Nadežda Petrović“ u potpuno novom ruhu, u toku parterno uređenje

Galerija - Parterno 2

U toku su radovi na parternom uređenju prostora Umetničke galerije “Nadežda Petrović“. Osim uređenja prostora u neposrednom okruženju Galerije, radovi će se izvoditi i na revitalizaciji parcele na kojoj je trenutno smeštena zgrade Policijske uprave (odeljenje za izdavanje ličnih dokumenata), a sve kao prva faza parternog uređenja budućeg muzejskog kompleksa u strogom centru Čačka.

Galerija Parterno 1

Prema rečima direktora UG “Nadežda Petrović“ Branka Ćalovića, uređenje dvorišta obuhvatiće i novu ambijentalnu javnu rasvetu, osvetljenje umetničkih dela na zelenim površinama, osvetljenje objekta galerije kao i video nadzor celog prostora, kao i postavljanje mobilijara za sugrađane i interaktivnih edukativnih skulptura koje slede nakon građevinskih radova.

Galerija Parterno 4

U parteru Galerije pri kraju su i radovi na izgradnji amfiteatra – letnje scene koji će ova ustanova kulture koristiti za programske sadržaje koji se mogu odvijati na otvorenom: dramske i muzičke komade, radionice, panele, predavanja, video i filmske projekcije…

  • Jedanaestog oktobra, na 150. godišnjicu Nadeždinog rođenja, nakon otvaranja izložbe, u navedenom prostoru biće izvedena monodrama “Nenapisana pisma“ inspirisana slojevitom ličnošću znamenite umetnice – kaže Ćalović.
Galerija Parterno 3

Prema njegovim rečima, ovo je samo prva faza koja obuhvata prostor do košarkaškog igrališta ispred Sokolane nakon koje sledi uređenje partera budućeg muzeja košarke, prati je rekonstrukcija Ulice cara Dušana sa biciklističkim stazama, drvoredom, proširenim pešačkim stazama, zonom usporenog saobraćaja i izmeštanjem parkinga…

  • Nakon toga sledi izmeštanje zgrade Policijske uprave na novu lokaciju, a objekat se predaje na korišćenje UG “Nadežda Petrović“ za potrebe izlaganja Stalne postavke i reprezentativnih dela koje Galerija baštini u svojim fondovima, a sugrađani retko imaju prilike da vide zbog zgusnutih programskih aktivnosti koje Galerija realizuje – otkriva Ćalović.
Cacanska Rodna Branko Calovic foto Vidoje Manojlovic

Ćalović, koji je i programski rukovodilac umetničkog koncepta “Čačanska rodna“ – prva Nacionalna prestonica kulture, podseća da se paralelno sa navedenim radovima odvija i izgradnja partera u dvorištu Narodnog muzeja.

  • Počela je i rekonstrukcija najstarije građanske kuće u Čačku – Hadžića kuće ili poznatije kao Virerova kuća za potrebe etnografske postavke Narodnog muzeja koja će sa Muzejem detinjstva formirati svojevrstan etno blok ove ustanove u čiji sastav će ući i novoformirani Muzej košarke. Ne zaboravimo i planiranu revitalizaciju Rimskih termi kroz otvaranje pristupa sa strane gradskog šetališta sa pratećim mobilijarom i javnom rasvetom – naglašava Branko Ćalović.