ОД АПРИЛА ДО ОКТОБРА 2023. УПОЗНАЈТЕ СЕ СА БОГАТОМ ИСТОРИЈОМ ГРАДА НА ЗАПАДНОЈ МОРАВИ

ЗАКОРАЧИТЕ У ГРАД ИСПОД ГРАДА

Добар део самог центра Чачка је још у античко доба био, не само насељен, већ и утврђен. О томе се јавља све више доказа и налаза свуда око нас

Muzej 1
Muzej 2
Muzej 3

Замислите на тренутак да нисте окружени аутомобилима, ужурбаним људима, зградама, асфалтом… Замислите да сте ту, баш у центру Чачка, без свега поменутог. Замислите да сте у некој давној прошлости.

Мислите ли да би било другачије?

Ако занемарите смог и модерну градњу, као и остале благодети и мане модерног доба – не би! Јер, Чачак је од давнина – важно место на историјској мапи.

Мало је градова у Србији који могу да се похвале тако дугом и тако богатом историјом као што је Чачак. Недавно обављена археолошка ископавања у дворишту Народног музеја управо су потврдила такво мишљење! Чачак има читав град испод града!

Откривен је део касноантичког утврђења и насеља, а двориште Гимназије, Мутапова улица и Римске терме по свој прилици чине целину са новооткривеним локалитетом. На истом простору пронађени су и зидани делови бедема и једне велике грађевине, која је, верује се, била јавног карактера.

Ови изванредни налази, заједно са другим открићима као што су ствари за свакодневну употребу, престављају јединствену прилику да представимо и популаризујемо културно добро од великог значаја. Тако богати и разноврсни налази археолошких истраживања су права реткост у централним градским зонама модерних центара.

Желимо да у овој години и након тога прикажемо нашим суграђанима и гостима богату, археолошки поткрепљену историју. Желимо и да покажемо како се обављају теренска стручна и научна истраживања, која би била настављена.

Тако би Чачани и гости нашег града на прави начин прихватили значај очувања културног наслеђа и проширили свест о привилегији коју треба развијати.

Осим ископавања и стручног рада на самом терену, у дворишту Музеја биће организован низ радионица на којима ће се свим заинтересованим учесницима постепено приближити начини за дешифровање компликованих трагова из прошлости.

Добро дошли у Град испод града! Отворени смо за све вас и са радошћу вас очекујемо!

 

АНТРФИЛЕ:

АКТИВНОСТИ

Истраживања између Конака и Начелства, као и на бедемима утврђења

Радионице са децом предшколског узраста уз игру, цртање, упознавање са занимљивостима

Радионице са децом млађег школског узраста уз обилазак, увид у ископани материјал и кратка предавања

Радионице са децом старијег школског узраста којима ће, осим предавања и обиласка, бити предочен и практичан волонтерски рад на налазишту

Радионице са ученицима средњих школа, који ће уз већ поменуте и њима прилагођене активности имати и прилику да прегледају избачену земљу и трагају за новим артефактима

Радионице са ученицима Средње уметничке школе које ће, осим поменутог, бити у прилици да цртају археолошки материјал, као и да га чисте, лепе, израђују калупе и одливке пронађеног

 

 

АНТРФИЛЕ:

РАД И СА РАЊИВИМА

Посебну пажњу у оквиру програма ”Град испод града” посветићемо и раду са групама деце и особа са посебним потребама, уз асистенцију квалификованог особља.

И они ће бити у прилици да обиђу налазиште, да послушају кратка и њима прилагођена предавања, прегледају материјал и упознају се са практичним волонтерским радом прања и класификације налаза.

 

АНТРФИЛЕ:

ИСТРАЖИВАЧКИ ТИМ

Археолошка истраживања одвијају се у организацији Народног музеја у Чачку, чији је археолог др Катарина Дмитровић руководилац ископавања. Археолошку екипу чине: Јелена Марјановић и Марко Марјановић, археолози из Горњег Милановца, Драган Ћирковић, археолог из Чачка, док су повремено помагали радове Мирко Вранић, археолог и студенти археогије Софија Крстић и Богдан Недељковић. Функцију стручног консултанта обавља др Дејан Радићевић, доцент на одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду.