ДУОДРАМА ПОСВЕЋЕНА ВЕЛИКОМ ВОЈСКОВОЂИ СТЕПИ СТЕПАНОВИЋУ - 15. АВГУСТ 2023. У ДВОРИШТУ МУЗЕЈА

ВОЈВОДИН ШАХ-МАТ

Чојство, јунаштво, љубав према отаџбини и свом роду, Степине су вредности које би требало да буду уткане у колективно памћење нашег народа

Sah mat

Ретки су људи који су били толико вољени и популарни међу Чачанима као што је то био Војвода Степа Степановић. Војсковођа који је после ратова у којима је овенчан славом победника решио да своје пензионерске дане проведе у граду на Западној Морави.

Њему у част Омладинско позориште Морава театар посвећује представу “Шах-мат”, дуодраму коју је написао Миљан Губеринић, а режирао Владимир Јоцовић. Овај ауторски дует задужен је  и за тумачење улога Војводе Степе и Краља Александра Првог Карађорђевића. 

Премијера драме биће  15. августа 2023. године у 21 час у дворишту Народног музеја.

Представа обилује играним видео-записима који кроз ретроспективу догађаја дају гледаоцу увид у значајна дешавања током војводиног живота.

Драма се, такође, осврће на најзначајније моменте у новијој српској историји – почетак Великог рата (ултиматум Краљевини, писмо цару Николају за помоћ, слутња у почетак рата), Церску битку, стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и односе међу народима у тадашњој држави, као и Степино одбијање места председавајућег Министарског савета Краљевине СХС.

Чојство, јунаштво, љубав према отаџбини и свом роду, јунаштво, храброст, обзирност и скромност вредности су које су красиле Војводу Степу. То су уједно и вредности које би требало да буду уткане у колективно памћење нашег народа као суштинске вредности које свако од нас треба да има.

 

 АНТРФИЛЕ:

КРЕАТИВНИ ТИМ

 Текст: Миљан Губеринић

Режија: Владимир Јоцовић

Костим: Ивана Несторовић

Сцена: Сретен Јоцовић

Музика: Невена Филиповић

Видео материјал: Бус плус продукција