НАРОДНИ МУЗЕЈ ЧАЧКА – СЛОБОДА ИЛИ НИШТА – ПРОГРАМСКА ЦЕЛИНА КОЈА ТРАЈЕ ОД МАРТА ДО ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ

ВЕЛИКАНИ СЛОБОДЕ

Предавања, мултимедијалне изложбе, представе о људима који су обележили историју овог дела Србије и за слободу жртвовали много тога, па чак и свој живот, окосница су овог програма Народног музеја Чачка

Шта је човек без слободе? Заправо ништа. Велики француски филозоф, Жан Пол Сартр у својим делима и наступима често је истицао да се „човекова суштина састоји у његовој слободи. Човек не може да не буде слободан.“

Због тога се слободи посвећује значајан део програма којим се Чачак представља као национална престоница културе. Слобода је управо игра, имагинација која покреће унутрашњу страну човека и оно најбоље у њему – креативност.

Народни музеј Чачка, који води Делфина Рајић,  реализоваће програмску целину под називом ”Слобода или ништа”, која ће бити представљена житељима Чачка и свим гостима током целе године: од марта до децембра у Галерији и у дворишту Народног музеја, као и у алтернативним просторима.

Много је симбола слободе у граду на Западној Морави. И то не само оних креативних, уметничких, већ и војничких: од Танаска Рајића, преко Војводе Степе и мајора Драгутина Гавриловића, до Надежде Петровић која је кичицу заменила болничком униформом у време погрома становништва, и Владислава Петковића Диса, који је песничко перо заменио пером ратног извештача.

У њихову част и због њиховог значаја за слободу организатори су окупили научнике и стручњаке различитих специјалности који ће обогатити чачанску културну сцену новим истраживачким резултатима и погледима на историју, традицију, културу и садашњост овог краја, као дела српске државе и српског народа. Планирано је и да се штампа зборник радова у коме ће бити објављена ауторизована предавања о овим личностима.

Сва дешавања у оквиру програмске целине ” Слобода или ништа” биће вишеслојна и мултимедијална. Само финале овог пројекта планирано је за 18. децембар, када би, за Дан града Чачка, требало да буде представљена обједињена изложба коју чине сви сегменти реализовани током године.

Природан избор за организацију ове програмске целине је Народни музеј у Чачку. Тамо се чува мноштво докумената и артефаката који су нераскидиво повезани са слободом и идејом слободе.

Народни музеј у Чачку се од 30. априла 2013. године налази на списку установа од националног значаја на простору Републике Србије. Овај музеј је добитник Награде Министарства културе и информисања за допринос унапређењу процеса дигитализације културног наслеђа.

АНТРФИЛЕ (ТАБЕЛА):

ПРЕДАВАЊА О СЛОБОДИ

22. март           Кнез Страцимир                        др Дејан Јечменица

21. април           Краљица Драга Обреновић     др Ана Столић

15. јун              Танаско Рајић             др Радомир Поповић

24. јун             Господар Јован Обреновић    Александар Марушић

15. август        Војвода Степа Степановић     пуковник доц. др Слободан  Ђукић

14. септембар Браћа Глишић на олтару отаџбине      др Далибор Денда

13. октобар      Надежда Петровић, прва српска модерна сликарка       др Лидија Мереник

2. новембар    др Драгиша Мишовић     Немања Трифуновић

7. децембар    Заборављени војвода Рако Левајац Горан Левајац

 

АНТРФИЛЕ:

ПРЕДСТАВЕ О СЛОБОДИ 

8. јун           Круна Јованова

15. јун             Дејан Стојиљковић: Ветар и заставе     Игра: Никола Шурбановић

15. август        Шах-мат – представа о Војводи Степи Степановићу Играју: Миљан Губеринић, Владимир Јоцовић

13. октобар      Милкица Милетић: Ненаписана писма        Игра: Вања Милачић