ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ НАСТАЛЕ НА РАДИОНИЦАМА ЦЕНТРА ЗА ВИЗУЕЛНА ИСТРАЖИВАЊА „КРУГ“ 6. АПРИЛА

УМЕТНОШЋУ ДО СЛОБОДЕ

Уметници из маргинализованих група приказаће своје радове у оквиру Арт дијалога у холовима Центра за културу. Радови ће бити пред публиком до 23. априла

1
2
3

Одавно је познато да бављење било којом уметношћу може да побољша квалитет живота, помогне у превазилажењу проблема и буде важан део пута ка исцељењуили ка повратку у друштво.

Вођени руком великог српског и чачанског сликара и уметника Божидара Плазинића, људи окупљени око Центра за визуелна истраживања и развој визуелне културе „Круг“ решили су да управо то докажу и покажу од 6. до 23. априла изложбом „Арт дијалог“ која ће бити постављена у холовима Центра за културу.

Стручни тим „Круга“ уз Плазинића чине и психијатри др Мирјана Шојић и др Драган Јевдић, сликар Марко Лазовић, психолог Рада Мајсторовић и социјални радник Марија Војводић.

Они су у протеклом периоду радили у радионицама инклузивног типа са људима са маргине друштва како би показали да уметност може помоћи свакоме и постати – антистигма.

Управо то је тема изложбе визуелних радова, насталих кроз окупационо-терапијски рад у радионицама на одељењу психијатрије Опште болнице Чачак, Међуопштинском удружењу слепих и слабовидих, Окружном затвору, отвореној радионици и Центру за визуелна истраживања „Круг“.

На одељењу психијатрије у болници одржана је радионица „Брод жеља“, у Удружењу слепих и слабовидих радионица „Додирни свет“, а актери радионице у Окружном затвору стварали су под слоганом „Са слободом“.

Радови настали у оквиру пројекта Арт дијалог биће изложени посетиоцима Центра за културу до 23. априла, а биће одржана и  трибина под истим називом – Арт дијалог.