ОД 16. ЈУЛА до 9. АВГУСТА - МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ “УМЕТНОСТ И ПАПИР”

УМЕТНОСТ И ПАПИР

Четири догађаја, 70 учесника, од којих половина из иностранства, стотине уметничких артефаката - само су неки од елемента овогодишње, јубиларне тридесете, уметничке манифестације

Slobodan Knezevic
Umetnost i papir 1
Umetnost i papir 2

Пре тачно 30 година покренута је прва манифестација “Уметност и папир”, у којој је учествовало 318 уметника из 25 земаља.

Међународни симпозијум ове године под истим називом организује Центар за визуелна истраживања и развој визуелне културе ”Круг” у сарадњи са Фабриком хартије ”Божо Томић”, Културним центром и Народним музејем. На симпозијуму ће учествовати више од 70 уметника, од којих ће половина доћи из иностранства.

Током симпозијума биће одржана радионица за продукцију уметничких дела, а публика ће бити у прилици да види две изложбе, од којих је једна гостујућа из фундуса Међународног фестивала папира фондације Аматерас у Софији. У оквиру ове манифестације организована је и трибина ”Уметност и папир” са гошћом Даниелом Тодоровом. 

Изложбом  „Уметност и папир 2023″ организатор међународног симпозијума обележиће тридесетогодишњу сарадњу са фабриком хартије ”Божо Томић” у Чачку, где се у радним просторима реализовао овај пројекат. 

Изложба „Уметност и папир 2023″ биће ретроспективни преглед најзначајнијих уметничких дела реализованих од рециклираног материјала. На изложби ће бити представљено око 200 дела реализованих од тог материјала и биће приказано још неколико стотина дела кроз фото и видео презентације.