ОД 1. ДО 5. НОВЕМБРА - У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ЧАСОПИСУ ГРАДАЦ

ТРАЈАЊЕ РЕЧИ

Готово од самог почетка, часопис уређује Бранко Кукић, а данас уз њега редакцију чине Милосав Мариновић, Владан Матијевић и Саво Стијеповић

Gradac logo

Чачак ће кроз репрезентативну изложбу приказати шест деценија развоја и живота часописа. Изложбу ће чинити изложени бројеви часописа, плакати великог формата, фотографије, рукописи и други графички елементи, са избором репрезентативних тема и наслова чланака објављених у „Градцу“, који ће бити штампани на великом формату.

Изложба ће бити организована у простору Галерије Библиотеке и у њеном отварању поред Бранка Кукића и Тијане Бежанић, као аутора изложбе, учествоваће и најважнији сарадници часописа, укључујући госте из иностранства.

Уколико се бавите културом, уметношћу, књижевношћу, ако сте међу пријатељима у иностранству познати као неко ко много чита, велика је вероватноћа да ће вас негде, на неком меридијану, неко од пријатеља питати да му набавите неко давно објављено издање часописа “Градац”.

“Градац” је већ деценијама урбана легенда издаваштва: атипичног, квадратног облика, са неухватљивим графичким изгледом који сада потписује Миле Грозданић, појавио се 1974. године, а издавачи су Дом културе (Културни центар) Чачак и уметничко друштво “Градац”.

Готово од самог почетка, часопис уређује Бранко Кукић, а данас уз њега редакцију чине Милосав Мариновић, Владан Матијевић и Саво Стијеповић.

До данас је објављено 226 бројева, са хиљадама актуелних текстова који су изнова отварали нове или подсећали на занемарене теме у српској култури.

Поменимо да су у корицама овог часописа објављене антологије Савремена светска прича, Светска поезија данас, Стварање модерне драме, монографске целине о писцима као што су Данило Киш, Хенри Милер, Самјуел Бекет, Бруно Шулц, Луј-Фердинанд Селин, Антонен Арто, Васко Попа, Жан Жене, Малколм Лаури, Мартин Бубер, Виљем Блејк, Данил Хармс, Ниче, Ернст Јингер, о сликарима Љуби Поповићу, Даду Ђурићу, Балтусу, о покрету званом Медиала, о стрипу (Хуго Прат, Мебијус, Енки Билал).

Читаве хрестоматије су објављене о појмовима као што су смрт, апокалипса, мистика, православље и уметност, гностицизам, јеврејска мистика…

Права сензација су били Речник имагинарних места, Тајна историја културе 20. века, Кумрански рукописи.

Уз све то Бранко Кукић је успео да покрене неколико едиција, од којих је Библиотека Алеф (названа по чувеној причи Хорхеа Луиса Борхеса) донела изванредна дела Борхеса, Бекета, Јонеска, Женеа, М. Јурсенар, Артоа…

Најновија, Библиотека Цвеће Зла, покренута пре неколико година, објављује књиге о феноменима као што су снобизам, пушење, гастрономске тајне, канибализам…

Издавање часописа су помагали Министарство за културу Србије и Град Чачак.

Сарадници „Градца“ су протеклих деценија били најпознатији културни посленици из земље и иностранства, чиме је часопис давно превазишао локалне и националне оквире, уписујући се међу међународно најпознатије наслове периодике који настају у Србији.