ОД 1. ДО 9. ЈУЛА ДУХОВНА РЕНЕСАНСА ОВЧАР БАЊЕ

СА ОВЧАРА И КАБЛАРА ПЕСМА НОВА

Irmos 1
irmos logo

Верујте на реч: Овчарско-кабларску клисуру не чине само манастири и духовни живот у њима, на који смо вековима поносни, баш као и на чињеницу да се ту, у манастиру Благовештење, замонашио блаженопочивши патријарх Павле, а на овим просторима поникао блаженопочивши патријарх Иринеј. 

Овчарско-кабларска клисура је и на многе друге начине прави драгуљ овог дела Србије. Драгуљ који ће ове године, у оквиру различитих програма националне престонице културе – коначно бити избрушен. Због тога смо организовали неколико програмских целина које ће се одвијати на разним локацијама Овчар Бање.

Духовна академија под називом „Као време испред нас“ сведочанство је о Чачку који, кроз векове опстаје на раскршћу путева, времена, појединачних судбина и усуда целог нашег народа.

Програм осликава духовну, поетску и историјску мапу Чачка – од времена које памти Градина, преко путева Светог Саве, Светог ђакона Авакума, Светог владике Николаја, до блаженопочившег патријарха Павла и наших дана. Аутори су Тања Поповић и Ана Ранђић. 

Целовечерњи концерт нишке црквено певачке дружине „Бранко“ биће право освежење у програму. Широм света признати хор изводи дела духовне и световне музике, а диригент је Сара Цинцаревић.

Током овогодишњих активности одржаће се предавања угледних великодостојника Српске православне цркве: Његово Преосвештенство епископ жички Јустин, Његово Преосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Његово Преосвештенство епископ западно-амерички Максим, Његово Преосвештенство епископ новобрдски Иларион, викар Његове светости патријарха српског господина Порфирија, игуман манастира Хиландар Високопреподобни архимандрит Методије, биће актери ових предавања. 

Ренесансе, нарочито оне духовне, не може бити ако не обратимо пажњу на децу. Зато се радујемо што ће у оквиру ове програмске целине бити организоване радионице за децу: 

Ликовну радионицу за децу под називом „Орнамент“ од 3. до 9. јула водиће сликарка и конзерваторка из Чачка, Бојана Дабић. Радионица ће бити реализована у учионици у оквиру Природњачког центра у Овчар Бањи. Број учесника је 15.

Музичку радионицу за децу под називом „Духовна лира“ водиће вероучитељ из Чачка, Ђорђе Радојковић. Предвиђено трајање радионице је од 3. до 9. јула 2023. године у учионици на отвореном у планинарском дому ПД ”Каблар”. Број учесника је 15.

Књижевну радионицу за децу под називом „Чудна лица пословица“ водиће песникиња из Београда, Мирјана Булатовић. Предвиђено трајање радионице је од 3. до 9. јула 2023. године у учионици у оквиру Природњачког центра у Овчар Бањи. Број учесника је 15.

Планирана је изложба дечјих радова, концерт деце полазника музичке и представљање књижевних радова учесника књижевне радионице у Овчар Бањи и Чачку.

У оквиру духовне ренесансе биће одржан и целовечерњи концерт одраслих у оквиру Хорских сретања 3: Тема „Духовна музика православних народа света“ са диригентом Даниелом Ивановић, као и целовечерњи дечији концерт „Деца Чика Јови Змају“ поводом 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја. Диригенти су Ана Ивановић и Петар Павловић.