ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС" ОД 28. МАРТА ДО 26. МАЈА ОРГАНИЗУЈЕ ЈУБИЛАРНО, 60. ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ

ДИСАТИ КАО ДИС

Јубиларна песничка манифестација у Србији ове године биће обележена уз доделу награда, многобројне књижевне вечери, отварање Музеја поезије и песнички маратон

Biblioteka ulaz
Disati kao Dis
Poetski maraton

Ретко који град у Србији може да се похвали да има тако значајну књижевну манифестацију, као што је Дисово пролеће. Будужи да је то једно од најважнијих песничких дешавања на овим просторима, не чуди што су Чачани веома поносни на свој празник поезије.

Први пут одржано 1964. године, у част зачетника српске модерне, учитеља, царинског службеника и новинара, ратног дописника који је рођен у Заблаћу крај Чачка, Дисово пролеће је веома брзо постало заштитни знак културног живота града на Западној Морави.

У оквиру манифестације додељује се Дисова награда за целокупан песнички опус, што је сврстава у ред најпрестижнијих књижевних признања на овим просторима.

Више деценија уназад чува се традиција и негује успомена на Диса, чији је поетски глас онирички понирао у неизмерје, као и на све оне великане који су стали у његов ”најмодернији песнички кофер”.

Васко Попа, Десанка Максимовић, Оскар Давичо, Весна Парун, Милош Црњански, Скендер Куленовић, Бранко В. Радичевић, Изет Сарајлић, Матија Бећковић, Јован Христић, Рајко Петров Ного, Стеван Тонтић, Драган Бошковић, само су нека од имена који су добитници овог значајног признања.

Није мање важна и Награда „Млади Дис“ која се додељује песницима старости до 31 године за прву необјављену збирку песама. Међу добитницима овог признања су: Бранислава Малтез, Миладин Вукосављевић, Владимир Димитријевић, Живорад Недељковић, Бранислав Чегањац, Милен Алемпијевић, Оливера Недељковић, Александар Белић, Владимир Стојнић, Бојан Васић, Јана Алексић, Маша Сеничић, Милица Шпадијер, Александра Јовановић, који су у међувремену изградили богате каријере као песници и писци, професори, културни посленици…

АНТРФИЛЕ:

ЗАНИМЉИВОСТ: Зашто награда за песника до 31 године?

У оквиру песничке манифестације Дисово пролеће од 1979. године постоји конкурс за рукопис прве песничке збирке. Награда подразумева објављивање књиге и доделу плакете ”Млади Дис”. Организатор је ограничио године учесника на 31 годину, руководећи се чињеницом да је Владислав Петковић Дис имао толико година када је објавио прву књигу ”Утопљене душе” 1911. године. У едицији ”Токови” Градска библиотека је до сада објавила 41 књигу младих песничких нада.

Уз овај конкурс сваког Дисовог пролећа расписују се још два – за есеј о Дисовом стваралаштву или одјецима његове поетике у опусу лауреата Дисове награде, као и за литерарне радове ученика основних и средњих школа са територије Моравичког округа.

АНТРФИЛЕ: КАЛЕНДАР 60. ДИСОВОГ ПРОЛЕЋА

  1. март у 20.00 часова

Свечаност отварања 60. Дисовог пролећа уз музичко-поетски програм “Ето пјесма” који изводи Раде Шербеџија са бендом Западни колодвор

  1. април

Обележавање Светског дана дечје књиге уз гостовање списатељице за децу и младе, Јасминке Петровић у Великој сали Градске библиотеке

Од 3 до 10. априла

“Од ње до вечности”, поетско-ликовна радионица за младе, сликарске интерпретације песничког мотива мртве драге. Водитељи радионице су Софија Војиновић и Исидора Ђоловић

  1. април

Промоција сабраних дела Александра Ристовића уз учешће Алена Бешића

  1. април

Поетски маратон, који ће трајати од поднева до поноћи, биће слика у малом подтема ”Чачанске родне” или манифестација у манифестацији коју ће чинити више поетских догађаја за све генерације на четири одабране локације:

У дворишту Градске библиотеке гостује Љубивоје Ршумовић

Сегмент ”На слободи” почеће програмом “Дисовизија – Ја имам наде за овај град” – заједничким програмом чачанских средњих школа и Градске библиотеке који је намењен младима. Градски парк претвара се у парк поезије са разноликим садржајима колажног типа. Централни догађај је промоција поетске збирке „Дечаци источног блока” Алексе Крстића, добитника Награде ”Млади Дис” чија је прва књига поезије објављена у издању Градске библиотеке Чачак.

“Морава је наше море” је сегмент којим је предвиђено представљање завичајних песника који ће читати поезију на сцени Дисовог амфитеатра на Градском бедему.

У 20 часова у оквиру сегмента “На раскршћу” у дворишту Градске библиотеке почиње програм “With Eyes Closed” (Затворених очију). Предвиђено је учешће више гостујућих европских песника и српско-немачког песника Јована Николића Јофа, а читаће се и Дисови стихови преведени на енглески језик.

У 21.30 почиње Поетски клабинг, који ће у оквиру сегмента “На калдрми” бити одржан у једном од познатијих кафе-клубова у центру града, уз учешће пет слем-песника, чланова клуба ”Поезин”.

  1. мај у 19.00

У дворишту Градске библиотеке биће одржано поетско-музичко вече “Нека звона зазвоне” посвећено Нику Кејву, уз учешће Игора Цвијановића, Исидоре Ђоловић, и бенда The Cave Dogs.

  1. мај – Промоција издања 60. Дисовог пролећа у УК Пароброд у Београду
  2. мај – Свечаност у Заблаћу, Дисовом родном месту, додела награда за ученичке радове
  3. мај – Свечано уручење награда за есеј и Награде ”Млади Дис” и отварање изложбе 60 Дисових пролећа
  4. мај – Отварање Музеја поезије, завршна свечаност 60. Дисовог пролећа (Кабаре Вјера Мујовић и Александар Срећковић, Раде Радивојевић)

АНТРФИЛЕ: 26. МАЈ – ДАТУМ КАДА ЧАЧАК УЛАЗИ У ИСТОРИЈУ ПЕСНИШТВА

ПРВИ МУЗЕЈ ПОЕЗИЈЕ НА БАЛКАНУ

Управо у дану када се завршава овогодишње Дисово пролеће, 26. маја, Чачак ће добити – Музеј поезије први на Балкану!

Нова библиотечка целина у оквииру зграде Градске библиотеке у Чачку опремљена је током прошле године грађом, изворима, предметима,, интерактивним и дигиталним садржајима, а ускоро ће добити и своју интернет страницу и мобилну апликацију.  

Стална поставка Музеја поезије обухватиће најзначајније експонате из фондова чачанске Градске библиотеке (књиге, уникатне примерке песничких збирки, аутографе и предмете), а у простору музеја на панелима и екранима биће интерактивни садржаји.

На отварању Музеја поезије гостоваће најпознатија имена српске поетске сцене, сви живи лауреати Дисове награде, као и гости из иностранства.

Rade Serbedzija
Muzej poezije logo