ОД 20. ДО 25. ЈУЛА ЕТНОФЕСТ НА ГРАДСКОМ ТРГУ У ЧАЧКУ

ЗВУК УКУСА И УКУС ЗВУКА

Фолклорна друштва из Мексика, Колумбије, Републике Српске и Црне Горе традиционално већ годинама наступају на овом фестивалу

Etno fest 4
Gastronimija

Нема града у Србији у ком се не негује фолклор, а културно-уметничка друштва још увек показују да народна игра и обичаји имају нераскидиву везу са народом. Зато и не чуди што ЕтноФест од 2016. године, када је основан, сваког јула на Градском тргу окупља културно-уметничка друштва из Србије и света.

Традиционално у центру Чачка наступају фолклорна друштва из Мексика, Колумбије, Републике Српске, Црне Горе, а прошле године први пут је наступио ансамбл из Сједињених Америчких Држава.

У овој години своје учешће на фестивалу потврдили су ансамбл Ghorbet Lagee из Палестине, EBF-HOT (Ankarа Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Halk Oyunian Тоplulugu) из Турске и ансамбл радничког културно-уметничког друштва “Пролетер” из Сарајева. За учешће на фестивалу такође су заинтересовани и ансамбли из Грчке, Индије, Израела и Шри Ланке.

Културно-уметничка друштва представиће се и у предшколским установама, а употпуниће и програм Сабора фрулаша Србије „Ој Мораво“

Сваке године фестивал, који је члан Међународног савета оргнаизатора фестивала фолклора и традиционалне културе CIOFF, има и свој продајни и изложбени део посвећен старим занатима.

ЕтноФест значајно негује и позива на очување традиције и културе кроз фолклор, наслеђе, повезивање људи, народно градитељство…

Сваке године фестивал је богатији за нове излагаче – произвођаче традиционалних прехрамбених производа, народних ношњи и слично.

Ова година отвара нову програмску линију која се бави националним кухињама и њиховом презентацијом. Резултат је гастрономска ревија националних јела гостујућих земаља.

Програм ”Прича о гастрономији” интегрални је део гастрономске ревије.

У оквиру ревије гастрономије током ЕтноФеста, биће одржана „Трпеза на отвореном“ која ће представити локалне гастрономске специфичности и ставити их у корелацију са међународном гастрономијом – од намирница до методологије припреме.

У улици Жупана Страцимира биће одржана радионица у оквиру које ће учесници имати прилику да се упознају са исхраном у прошлости и да и сами учествују у изради једног специјалитета из кувара наших бака.

Etno fest 3
Etno fest 2
Etno fest 1