ПРИСЛОНИЦА, 22. И 23 ЈУЛ. – САБОР ФРУЛАША „ОЈ МОРАВО“

УЗ ФРУЛУ ДУША ЗАДРХТИ

Сабор фрулаша „Ој Мораво“ је чиста љубав. Страст. Игра. Надмудривање са светом. Поигравање са природом. Сабор фрулаша је оно без чега се овде не може

Sabor frulasa

Они који се разумеју у музику кажу да су барем једном осетили како виолина плаче. Кажу и да су чули коју им тајну клавир открива. Да вам кажемо ми, који смо поникли између Вујна, Јелице, Овчара и Каблара: уз фрулу душа задрхти. Уз фрулу срце поскочи. Осмех заигра на лицу, а ноге саме почну да се преплићу у коло у које се руке дохвате.

Сабор фрулаша „Ој Мораво“ је баш оно што смо покушали у првој реченици да вам објаснимо: чиста љубав. Страст. Игра. Надмудривање са светом. Поигравање са природом. Сабор фрулаша је оно без чега се овде не може. То је смотра најбољих свирача Србије који су се својим умећем изборили на једном од шест предтакмичења за учешће на овом празнику музике.

Нећемо се ове године зауставити само на такмичењу за Златну фрулу. Биће читав низ програма који у себи имају исту ону љубав према нашој народној култури:

Угостићемо фрулашку академију маестра Боре Дугића и школе фруле и флауте;

Имаћемо конкурс за савремену композицију на фрули инспирисану народном традицијом;

Расписали смо и литерарни конкурс за најлепшу песму о фрули, јер има оних који фрулу не свирају, али о њој лепо казују;

Одржаћемо и научне скупове о овом инструменту, слушати и гледати етномузиколошке записе студената Факултета музичке уметности, погледати како из дрвета стварају фруле велики градитељи овог инструмента.

Сваке године за Сабор фрулаша госте изненадимо листом “Фрула”, а објавили смо и три књиге на тему фруле.

Пратећи програм Сабора фрулаша Србије биће веома богат: играће се монодрама о знаменитим историјским личностима, одржаваће се вајарска колонија „Крст патријарха Павла”, радионица старих заната, припремаће се стара јела, учествоваће играчке и певачке групе…

Направили смо и два додатна корака:

Искорак у односу на досадашњу праксу је концерт мајстора фруле, троструких победника Сабора, који ће се реализовати као увод Сабора фрулаша на Градском тргу приликом отварања Етно феста.

Ове године преплешћемо се са актерима ДУК фестивала: видећемо како изгледа стрит денс форма уз музику фруле; чућемо како DJ пушта музику са мотивима фруле. Посетиоци Сабора видеће и стрит арт форме и инсталације на одговарајућим локацијама у Прислоници.

Зато, дођите у Прислоницу. Дођите на дружење са фрулом. Али, опрез: пазите да се не заљубите у фрулу! Опасно је!