ЧАЧАК ДОБИЈА НОВИ ЈЕДИНСТВЕНИ МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ИЗЛОЖБЕНИ ПРОСТОР

УМЕТНОСТ НА МОРАВИ

Својим животом, књижевним опусом ренесансног духа и антејске снаге, као и својим културним прегалаштвом, Бранко В. Радичевић снажно је обележио другу половину 20. века као песник, прозни писац, есејиста, стваралац за децу, антологичар, новинар, изврстан познавалац српског језика, народног живота и обичаја, културни и спортски радник. Својим целокупним делом, за које је награђен угледним признањима, сведочио је да се по инспирацију не мора ићи у свет, већ да најпре треба у очи погледати самог себе и загледати се у оно што промиче поред нас. Настојећи да Радичевићево завештање сажето у мисао да је ”завичај највиша тачка света”, Градска библиотека у Чачку је легатар његове личне библиотеке, предмета, рукописа и уметничких дела. На тај начин Градска библиотека се одужује оснивачу Дисовог пролећа.

Ostrvo plakat scaled

Западна Морава увек је била симбол Чачка, река која је у свакој генерацији привлачила омладину као место дружења и забаве. Морава је била и остала простор који ствара снажне утиске и прави позитивне успомене.

Обала Западне Мораве ове године трансформисаће се у уметнички простор, галерију и музеј на отвореном, са 16 паноа на којима ће се приказати неколико изложби у периоду од маја до септембра.

 

ДОГАЂАЈИ КОЈИ ЋЕ СЕ РЕАЛИЗОВАТИ У НОВОМ УМЕТНИЧКОМ ПРОСТОРУ НА МОРАВИ:

АНТРФИЛЕ 1: ВАРЉИВО ЛЕТО НА МОРАВИ

Народни музеј (мај): изложба која ће подсетити Чачане на некадашњи значај овог места у историји града.

АНТРФИЛЕ 2: ИНСПИРИСАНИ ОЛГОМ

ДУК- ов мурал (јун): Сликање мурала на некој од површина на простору Галерије на Морави инспирисаног или скулптурама Олге Јеврић.

АНТРФИЛЕ 3: РАСПОН У ТЕНЗИЈИ

„Распон у тензији“ (25. јун):  Извођење и постављање скулптуре Олге Јеврић  (у сарадњи са САНУ). Догађају ће претходити ретроспективна изложба Олге Јеврић у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ током јуна месеца 2023. године, као и документарна изложба о тој уметници на паноима Галерије на Морави. Изложба представља увод у извођење скулптуре на завршном програму изложбе.

АНТРФИЛЕ 4: ОСТРВО

„Острво“ Градско позориште Чачак (6. август): Извођење дуодраме Меше Селимовића на простору Дисовог амфитеатра на Морави.

АНТРФИЛЕ 5: VIVA VOX

Viva Vox (15. август). Наступ познатог а капела бенда у оквиру поетско-музичког програма Градске библиотеке.

Ostrvo foto